Sport
OSJEČKI PRVOLIGAŠ - PRVA U NIZU UTAKMICA ZA OČUVANJE PRVOLIGAŠKOG STATUSA

Bodovi sa Zadranima bili bi dvostruki dobitak
Objavljeno 17. travnja, 2015.
U slučaju bilo kakve pobjede u nedjelju, “bijelo-plavi” imali bi i međusobno bolji omjer, što nije nevažno

Nogometaši Osijeka nastavljaju s pripremama za iznimno važan nedjeljni dvoboj protiv Zadra. Trener Ivo Šušak za sada nema većih problema oko sastava, svi su igrači u pogonu, a utakmicu će “preskočiti” jedino Mešanović, koji ima tri žuta kartona.

Strateg “bijelo-plavih”, jasno, nije još donio konačnu odluku s kojim će snagama krenuti protiv Zadrana. Do utakmice ima još dovoljno vremena za slaganje taktike, no jedno je izvjesno - u kojem god sastavu Osječani u nedjelju istrče na Gradskom vrtu, cilj će biti isti - osvojiti tri boda pod svaku cijenu. Potvrdio je to i Šušak, koji će danas otkriti i koji će igrači biti u konkurenciji za nastup u nedjelju.

- Danas ću obznaniti kojih će 18 igrača konkurirati za sastav, a vi si to onda “posložite”. Sigurno je da nećemo ništa kalkulirati, jer nemamo vremena čekati. Momčad će biti posložena napadački, samo nas tri boda zanimaju, ali naravno da ćemo pritom paziti i na svoju mrežu - rekao je Šušak, čija momčad u nedjelju igra prvu u nizu “biti ili ne biti” utakmica.

“Bijelo-plavi” su trenutno posljednjeplasirana momčad prvenstva s 24 boda i jasno je da će svaki bod do kraja sezone biti zlata vrijedan. No, ovi na domaćem terenu, protiv izravnih suparnika u borbi za ostanak, imat će praktički dvostruku vrijednost. Svjesni su, naime, svi u osječkom prvoligašu, da je teško očekivati ostanak u ligi ako se ne iskoristi prednost igranja u Gradskom vrtu i ne svladaju klubovi koji se također bore za očuvanje prvoligaškog statusa. Oni već sada imaju bodovnu prednost, a ako neokrznuti prođu osječko gostovanje, teško će taj zaostatak biti nadoknaditi. Pogotovo zbog činjenice da “bijelo-plavi” trenutno imaju lošiji međusobni omjer sa svim konkurentima pa bi bili u nepovoljnoj poziciji u slučaju da s nekima od njih na kraju završe bodovno izjednačeni.

U najgoroj poziciji Osječani su u ogledima sa Slaven Belupom, koji je slavio u sva tri ovosezonska dvoboja. Međutim, s obzirom na to da su Koprivničani trenutno velikih sedam bodova iznad Osijeka, a još čak pet utakmica igraju na svom terenu, vrlo je izvjesno kako će se teško rezultati posložiti tako da njihov međusobni učinak odluči o posljednja dva mjesta. Puno je izvjesnije da bi takav rasplet mogao odlučivati s preostala dva suparnika u borbi za ostanak. Prvi je na redu Zadar, protiv kojeg Osječani mogu ove nedjelje ostvariti dvostruki dobitak. Pobjedom bi se bodovno izjednačili s njima te im prepustili “fenjer”, a istovremeno bi stekli prevagu i u međusobnim susretima. Naime, Zadrani su do sada ubilježili dvije, a “bijelo-plavi” jednu pobjedu, uz ukupnu razliku pogodaka 6:6. To znači da bilo kakva pobjeda u nedjelju donosi Osijeku i taj mali, ali možda presudni detalj u neizvjesnoj završnici prvenstva. Nije preteška situacija ni u sučeljavanjima s Istrom 1961, s kojom su ubilježili dva remija i poraz uz gol-razliku 1:2. No, s obzirom na to da je jedan remi u Gradskom vrtu bio 1:1, a da “bijelo-plavi” na Drosini nisu ni jednom tresli mrežu, minimalna pobjeda neće biti dovoljna jer bi Puljani tada bili u prednosti zbog pogotka u gostima. Tako će osim tri boda, koja su bez dvojbe najvažnija, Osječani u tom dvoboju morati još loviti i slavlje s dva pogotka razlike, kako bi bili u povoljnijoj situaciji i s istarskim prvoligašem, u slučaju bodovnog poravnanja na kraju prvenstva.

Naravno, prioritet su u svim ovim susretima bilo kakve pobjede, jer sve kalkulacije bez njih padaju u vodu. No, nije loše voditi računa ni o ovim detaljima, malima, ali možda i presudnima u grčevitoj borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. Prvi na redu je Zadar, a slavljem protiv njega u nedjelju bit će ipak nešto lakše ući u preostale susrete.

Goran ROGULJIĆ
Osijek (24 boda) protiv konkurenata
7. Slaven Belupo (31)

0:2 (g), 2:3 (d), 1:2 (g)

8. Istra 1961 (28)

0:0 (g), 1:1 (d), 0:1 (g)

9. Zadar (27)

1:2 (g), 4:1 (d), 1:3 (g)

Domaće pobjede imperativ

“Bijelo-plavima” je do kraja prvenstva ostalo još osam utakmica, po četiri na domaćem i gostujućem terenu. U Gradski vrt stižu svi konkurenti u borbi za ostanak i jasno je kako su pobjede u tim dvobojima imperativ. Zadar (29. kolo), Zagreb (32.), Istra 1961 (34.) i Slaven Belupo (36.) moraju pasti jer bi svaki drugačiji ishod bitno otežao posao Osječanima i smanjio izglede u borbi za ostanak. Vjerojatno će nešto trebati ugrabiti i na strani, a tamo će Osijek gostovati kod Splita (30.), Dinama (31.), Hajduka (33.) i Rijeke (35.)

prepustiti “fenjer”

POBJEDOM BI BIJELO-PLAVI NAPUSTILI POSLJEDNJE MJESTO

Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike