Novosti
HŽ INFRASTRUKTURA PRODAJE I DAJE U ZAKUP NEKRETNINE

Na osječkom kolodvoru 160 kvadrata za 7360 kuna
Objavljeno 17. travnja, 2015.
U zakup ili prodaju ići će odmarališta i hoteli na Jadranu

Tvrtka HŽ Infrastruktura pokrenula je postupak kojim želi komercijalizirati prodajom i davanjem u zakup neiskorištene nekretnine koje posjeduje.

Riječ je o jednom od najvećih portfelja nekretnina u Hrvatskoj, od kojih su u zakup ponuđeni poslovni i skladišni prostori, zemljišta i oglasni prostori. Zanimljivo je što je na javnom natječaju na prodaju ponuđena poslovna zgrada u središtu Zagreba (Trg kralja Tomislava 11), praktično prekoputa glavnog željezničkog kolodvora, površine 2080 četvornih metara.

HŽ je osim toga ponudio u zakup mnoge atraktivne objekte, kao što je Vila Toplice u Lovranu, hotel Dora u Zagrebu i poslovna zgrada u Varaždinu. U pripremi su natječaji o zakupu hotela na Jadranu, odnosno bivših željezničkih odmarališta i konačišta, kao i komercijalizacija ostalih poslovnih prostora i zemljišta kojima upravlja HŽ Infrastruktura. Vrijednosti nekretnina utvrđuju se od strane stručnih procjenitelja, na prodaju se daju putem javnog natječaja, a potvrđivanje natječaja provodi Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Detaljni podaci o prodaji i zakupu mogu se vidjeti na internetskim stranicama tvrtke (www.hzinfra.hr/nekretnine), a mi smo pogledali što potencijalni zakupci mogu dobiti na kolodvorima slavonskih gradova i sela.

Primjerice, u Osijeku je u glavnoj zgradi kolodvora ponuđen u zakup poslovni prostor površine 160 četvornih metara kojemu namjena može biti trgovačka ili ugostiteljska djelatnost, ali i jedan manji od 20 kvadrata za ured. Početna cijena mjesečnog zakupa objavljena na natječaju je 46 kuna po kvadratu. Mjesečno bi, dakle, najniži iznos zakupa mogao iznositi 7360 kuna.

Na kolodvoru u Belom Manastiru na katu zgrade u zakup je ponuđen poslovni prostor s 15 uredskih prostorija, površine 261 kvadrat. I tu je ostavljena mogućnost da zakupci uzmu i pojedinačne urede koji se površina od sedam do 28 kvadrata. Početna cijena mjesečnog zakupa znatno je niža nego u Osijeku - 11,50 kuna po kvadratu. U Belišću je ponuđena u zakup bivša zgrada kolodvora (80 kvadrata) po cijeni od 26,82 kuna za četvorni metar mjesečno. U zgradi kolodvora u Slavonskom Brodu potencijalnim zakupcima na raspolaganju je manji ured od 12 kvadrata te poslovni prostor površine čak 862 kvadrata koji se može koristiti kao trgovina, galerija, fitness, eventualno prostor za urede ili neke uslužne djelatnosti. Početna cijena mjesečnog zakupa ovog velikog poslovnog prostora je 30,66 kuna po kvadratu. U HŽ-u navode kako se može zakupiti i manja površina s mogućnošću pregradnje. Rok za dostavu ponuda na natječaj za zakup poslovnih prostora je 23. travnja ove godine, a ugovor o zakupu se potpisuje na najmanje pet godina.

Igor MIKULIĆ
Na vinkovačkom kolodvoru poslovni prostor i skladište

Na vinkovačkom kolodvoru u zakup se nude dva manja poslovna prostora, ali i poslovni prostor na katu zgrade, površine 185 kvadrata, za koji je određen početni iznos zakupnine od 15,33 kune za kvadrat mjesečno. On se može, ovisno o zanimanju zakupca, prema potrebi i pregraditi, a namjena može biti raznolika - za urede, galeriju, fitnes, ili neke uslužne djelatnosti. U zakup je ponuđen i zatvoren skladišni prostor od 216 kvadrata (7,66 kn/m2 mjesečno). HŽ je u zakup ponudio i zatvoreno skladište na kolodvoru u Županji površine 460 kvadrata, s počenim iznosom zakupnine od 9,58 kuna po kvadratu, kao i čitav objekt bivše kolodvorske zgrade u Privlaci, površine 214 kvadrata, po početnoj cijeni zakupnine 15,33 kn/m2.

Na kolodvoru u Belom Manastiru na katu zgrade u zakup je ponuđen poslovni prostor s 15 uredskih prostorija

Možda ste propustili...