Svijet
RATNI ZLOČINAC PUŠTEN NA PALIJATIVNO LIJEČENJE

Ako ne umre, Hadžić se u svibnju vraća u Haag
Objavljeno 16. travnja, 2015.
Hadžić je optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993.

Vezani članci

HAŠKI SUD OSLOBAĐA VOĐU POBUNJENIH SRBA

Hadžić na privremenoj slobodi zbog tumora na mozgu

Haški optuženik Goran Hadžić vratio se u Srbiju, nakon što je Haški sud donio odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu radi liječenja.

Iako su Hadžića čekale brojne novinarske ekipe, one njegov dolazak nisu zabilježile jer je najvjerojatnije s piste aerodroma Nikola Tesla izveden na drugi izlaz i potom prebačen u Novi Sad. “Hadžić je obvezan biti u svojoj kući od 23 sata do sedam ujutro, a ako bude potrebe za posjet zdravstvenim ustanovama to će također biti pod nadzorom i kontrolom i o tome ćemo izvještavati Tribunal”, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća Srbije za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Hadžić se u pritvor u Haag mora vratiti u svibnju, a do tada ne smije napuštati Novi Sad, mora srbijanskim vlastima predati putovnicu, a zabranjeni su mu kontakti sa žrtvama, svjedocima i medijima. Troškove njegovog putovanja i liječenja snosit će država Srbija koja je dužna Hadžića uhititi ako pokuša bijeg, ili na neki drugi način ne ispoštuje uvjete privremenog puštanja iz pritvora, piše u odluci suda.

Hadžić je optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske, uhićen je poslije sedmogodišnjeg skrivanja, a suđenje je započelo 2012. i prekinuto je u listopadu prošle godine kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Obrana je precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest u konačnoj fazi. Goran Hadžić priveden je 2011. godine na osnovu optužnice da je kao predsjednik vlade SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, ali i kao predsjednik Republike Srpske Krajine počinio zločine protiv čovječnosti i narušio običaje i zakone ratovanja u istočnoj Slavoniji. Tereti se za zarobljavanje, mučenje i ubijanje civila, progone i deportacije, te za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem, Frenkijem Simatovićem, Milanom Martićem, Vojislavom Šešeljem, Radovanom Stojičićem Badžom i Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Eduard SOUDIL
KONTROLIRAO POLICIJU I DRŽAVNU SIGURNOST U “SAO SLAVONIJA, BARANJA I ZAPADNI SRIJEM”

Goran Hadžić (56), nekadašnji je predsjednik takozvane Republike Srpske Krajine. Suđenje mu je počelo 16. listopada 2012. godine, a tužiteljstvo je 9. travnja prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza obrane počelo je u srpnju, a suđenje je u prekidu od listopada 2014. godine. U haškoj optužnici protiv Slobodana Miloševića navodi se da je Hadžić “formirao, zapovijedao, upravljao i na druge načine efikasno kontrolirao policiju i državnu sigurnost u SAO Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu”, kao i da je "osiguravao novac i drugu vitalnu podršku i pomoć postrojbama Teritorijalne obrane SAO i RSK".

Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

Najčitanije iz rubrike