Crna kronika
ODGOĐENO SUĐENJE ZBOG UZIMANJA MITA

Odgoda rasprave jer je prvooptuženoj
nedavno ubijen odvjetnik Vidaković
Objavljeno 17. travnja, 2015.

OSIJEK - Suđenje višoj medicinskoj sestri Rozi Alerić (48) odgođeno je jer je njezin branitelj Vlatko Vidaković nedavno ubijen, a njegov partner iz zajedničkog odvjetničkog ureda Pero Jurić, tek treba proučiti spis.

- S obzirom na to da je kolega Vidaković ubijen, trebalo bi mi malo vremena i suglasan sam s kolegom Draženom Srbom da se ročište odgodi, te da se CD-i koji će se koristiti u dokaznom postupku, presnime. Iako sam bio u zajedničkom odvjetničkom uredu s pokojnim kolegom odvjetnikom, nisam imao priliku upoznati se sa spisom da bih već sada mogao pripremiti obranu - kazao je odvjetnik Pero Jurić, sada branitelj prvooptužene Roze Alerić. Inače je punomoć koju je potpisala prvooptužena bila na imena oba odvjetnika, pokojnog Vlatka Vidakovića i Peru Jurića.

Dražen Srb, branitelj trećeoptužene Elizabete Keteš (51), djelatnice Porezne uprave u Belom Manastiru, također je tek nedavno postao njezin branitelj, pa je prvi i zatražio odgodu suđenja. Sudsko vijeće, na čelu s predsjednikom sucem Zvonkom Vrbanom, prihvatilo je zamolbe dvojice odvjetnika i odgodilo prvu raspravu za 13. svibnja.

Rozi Alerić sudi se zbog optužbe da je uzela 3000 eura mita, a uz nju je drugooptuženi Krešimir Pandžić (29). Trećeoptužena je Elizabeta Keteš koja je, stoji u optužnici, omogućila Rozi Alerić povrat poreza na koji nije imala pravo.

Ova priča započela je u ožujku 2014. godine, kada je Vedran Kataj iz Županje doznao da mu otac Stjepan treba operaciju bubrega u Kliničkom bolničkom centru Osijek i zamolio Pandžića za pomoć. Sin je za liječnički pregled, prvu operaciju, te pred drugu operaciju predao Pandžiću 3000 eura. Novac mu je dao u kafiću u Donjem gradu, 22. svibnja 2014. godine, nakon čega su policajci uhitili Pandžića. Tužitelji smatraju da je novac trebao podijeliti sa sestrom Alerić na Odjelu urologije, koja je, stoji u optužnici, omogućila da Stjepan Kataj dođe na red mimo liste čekanja i redovite procedure naručivanja pacijenata.

Sandra LACIĆ
SREDILA POVRAT POREZA?

Elizabeta Keteš omogućila je Rozi Alerić povrat poreza za 2013. godinu u iznosu većem od pet tisuća kuna, iako je znala da medicinska sestra uopće ne živi u Čemincu, odnosno na području od posebne državne skrbi, te nema pravo na povrat poreza. Keteš je u informacijski sustav unijela nalog za gotovinsku isplatu Rozi Alerić, na temelju čega joj je priznat povrat poreza u iznosu od 5562 kune.

Suđenju je nazočio i Vedran Kataj, koji je slučaj prijavio policiji

Možda ste propustili...

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike