Osijek
GRAD OSIJEK

Naknada za svako rođeno dijete 1000 kuna, za socijalno ugrožene 3000
Objavljeno 17. travnja, 2015.

Osam godina od početka provedbe pronatalitetne politike i novčane potpore za svako novorođeno dijete, Grad Osijek ovoga je tjedna donio izmjenu Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. Umjesto dosadašnjih 3000 kuna za prvorođeno dijete, 6000 kuna za drugo te 9000 kuna za treće dijete u obitelji, od 15. travnja novčana pomoć za svu novorođenu djecu, izuzev djece iz obitelji koji su korisnici socijalnih naknada, iznosi 1000 kuna.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare pojasnio kako je, između ostaloga, do smanjenja novčane naknade došlo jer do sada nisu bili uključeni socijalni kriteriji za isplaćivanje ove vrste pomoći. Izmjenom Odluke novčana pomoć ne smanjuje se samo za roditelje koji ispunjavanju uvjet prebivanja na području grada Osijeka, a korisnici su novčane naknade u Centru za socijalnu skrb. Riječ je o približno tisuću obitelji kojima će novčana naknada za svako dijete iznositi 3000 kuna, a smanjen je i vremenski uvjet prebivanja s godinu dana na devet mjeseci.

- Zbog višegodišnje recesije i smanjenja prihoda u proračunu prisutan je trend smanjenja naknada u svim jedinicama lokalne samouprave. Nažalost, teške odluke moraju se donositi, no uvjeren sam da ćemo u slučaju stabilizacije proračuna uspjeti promjenama ove Odluke usmjeravati sredstva u druge mjere koje poboljšavaju kvalitetnu sliku stanja obitelji i društva na području grada - rekao je Kristić, dodajući da se od početka isplate naknada 2007. godine nije mijenjala demografska slika.

Gradonačelnik Ivan Vrkić naglasio je da je riječ o teškoj odluci, te da su bili prisiljeni zaustaviti prethodno donesenu Odluku, ali istovremeno i zaštititi oko tisuću najugroženijih obitelji s područja grada. M. Mihelić

NAKNADE U GRADOVIMA ZA PRVO ROĐENO DIJETE

Rijeka 1000 Split 2000 Zadar 2000 Zagreb 1800 Dubrovnik 1500

l Vinkovci, Vukovar i Slavonski Brod za prvo rođeno dijete isplaćuju 1000 kuna

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike