Regija
PRVI RURALNI PARLAMENT U RH

Cilj je zadržati mlade na
svim ruralnim područjima
Objavljeno 17. travnja, 2015.
Nažalost, nitko od hrvatskih ministara nije se odazvao pozivu

BELI MANASTIR - Jučer je u belomanastirskom hotelu Patria započeo s radom prvi Hrvatski ruralni parlament, koji organizira Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR, u suradnji s Gradom Belim Manastirom, udrugom Slap i LAG-om Baranja. Svrha tog trodnevnog događaja je davanje zamaha razvoju hrvatskog ruralnog područja, a glavni izazov koji se provlači kroz sve oblike rada je odgovor na pitanje - kako zadržati mlade na ruralnom području. Kako je u uvodu istaknula Višnja Jelić Mueck, predsjednica HMMR-a, Hrvatska je izrazito ruralna zemlja, ali razvoj ruralnih područja zaostaje i na neki način opterećuje ukupni razvoj Hrvatske.

- Organiziranjem 1. Hrvatskog ruralnog parlamenta želimo osnažiti njihov razvoj, ali i ohrabriti lokalne zajednice, LAG-ove, OPG-ove te male i srednje poduzetnike da se aktivno uključe, budući da upravo oni najbolje znaju potencijale i ograničenja - istaknula je Mueck, napominjući kako od politike očekuje da uvaži i ohrabri njihove zahtjeve, jer se bez pomoći države ne može. Nažalost, dodala je, nitko od hrvatskih ministara nije se odazvao pozivu, premda je dijalog osnovni način rada. No, optimistički je dodala, ovo je tek početak procesa.

- Ne možemo odmah sve očekivati, ali proces nastavljamo i nadamo se da će nam i politika izaći u susret - naglasila je. Na otvaranju Ruralnog parlamenta nazočnima su se, među ostalima, obratili župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, izaslanik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Steffan Nilsson te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković. Tijekom Ruralnih divana, prvog dijela Ruralnog parlamenta, predstavljeni su i nositelji nagrada za najbolje ideje i projekte zapošljavanja mladih na ruralnom prostoru. Nagrada za najideju dodijeljena je udruzi PLANTaža, dok su najbolji projekt izradili članovi udruge Srce Slavonije i Baranje.

- Projekt se odnosi na pomoć poljoprivrednicima kroz dijeljenje savjeta i ostale savjetodavne usluge kroz našu pokretnu službu. Isto tako, ispunjavamo zahtjeve za poticaje OPG-ovima, te malim i srednjim poljoprivrednicima diljem Osječko-baranjske županije - kaže Ivana Plašćak, članica Srca Slavonije i Baranje, naglašavajući kako planiraju proširiti djelokrug. U ime udruge PLANTaža, nagrađene za najbolju ideju, Goran Valter istaknuo je kako nastoje razviti mobilnu aplikaciju koja bi povezivala proizvođače s krajnjim kupcem. Ruralni parlament nastavlja se danas razgovorom s EU parlamentarcima i nizom terenskih tematskih radionica, a završava u nedjelju prezentacijom rezultata te usvajanjem Deklaracije 1. Hrvatskog ruralnog parlamenta.

Ivica GETTO
POKAZATI LJEPŠU STRANU BARANJE

Lidija Dabić, predsjednica LAG-a Baranja, istaknula je kako je njezin LAG dobio čast biti prvi organizator RP-a stoga što je među najboljima u Hrvatskoj, te je, kao takav, povukao značajna sredstva iz EU-a. Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš dodao je kako su u organizaciju RP-a, LAG-Baranje, TZ Baranje i Grad Beli Manastir uložili puno truda, a sve u cilju upoznavanja javnosti s problemima s kojima se ljudi ovdje susreću, ali i kako bi pokazali ljepšu stranu Baranje.

Tijekom

Ruralnih divana predstavljeni su i nositelji nagrada za najbolje ideje i projekte zapošljavanja mladih

TREND SE ŠIRI EUROPM

Prvi Hrvatski ruralni parlament slijedi trend organiziranja nacionalnog ruralnog parlamenta koji se širi Europom od 1990., a krenuo je iz sjevernih zemalja visokorazvijene lokalne demokracije. U Bruxellesu je Europski gospodarski i socijalni odbor krajem 2013. organizirao prvi Europski ruralni parlament (ERP), a drugi će se održati ove jeseni u Austriji. U pravilu, RP-ovi se organiziraju svake dvije godine, a pokretači su im organizacije civilnog društva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNIVERZALOVA NOVA DIGITALNA USLUGA

e-groblje: Tražilica pokojnika s lociranjem grobnog mjesta

2

ŽUPANJA POMAŽE I U OVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Zatraženo uvođenje dodatnih kriterija za stipendiranje studenata

3

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN KUHARA I SLASTIČARA

Učenici izrađivali slastice na moderan način