Novosti
ČEŠKI HUMOR ILI PROVOKACIJA VIT JEDLIČKA IZ ČEŠKE “OSNOVAO” DRŽAVU NA NIČIJOJ ZEMLJI

Osnivač Liberlanda nada se da će njegovu državu priznati Hrvatska i Srbija
Objavljeno 16. travnja, 2015.
Na prostoru uz desnu obalu Dunava češki je političar i izvjesio zastavu Liberlanda

Vezani članci

JOŠ JEDAN “LŽEDMITRIJ” POKRENUO PRAVO PITANJE

Vrijeme je za rješavanje problema granice sa Srbijom

Dok se u Hrvatskoj i Srbiji već godinama lome koplja oko vlasništva nad teritorijem s obje strane Dunava, češki političar Vit Jedlička u ponedjeljak je, sa skupinom svojih istomišljenika, došao na prostor uz desnu obalu Dunava, “džep” u blizini Szunyog Csarde i Monyorosa, i ondje “proglasio” državu - Liberland.

Jedlička je na stupu izvjesio državnu zastavu svog Liberlanda, koja u nekim segmentima podsjeća na austro-ugarsku zastavu. Upravo ovaj hrvatsko-srpski teritorijalni spor, za koji se tvrdi da je među posljednjima na svijetu, navodno je bio povod da se Jedlička zaputi na 700-tinjak kilometara dug put kako bi osnovao novu državu, za koju tvrdi da je, u skladu s rimskim pravom, “ničija zemlja - terra nullius”, pa je osjetio da je može prisvojiti. Jedlička je čelnik Stranke slobodnih građana u regiji sa središtem u gradu Hradec Kralove.

- Cilj osnivača nove države jest stvaranje društva u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, kojima država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Osnivače su inspirale državice poput Monaka i Lihtenštajna, a najviše Švicarska - stoji na web-stranicama nove "države", u koju pozivaju sve one koji nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti. Na istim je stranicama objavljeno kako Liberland ne ugrožava ni Hrvatsku ni Srbiju te kako je Demokratska Republika Liberland suverena država između Hrvatske i Srbije, na zapadnoj obali Dunava, čiji je moto: “Živi i pusti druge da žive”, a njezino je uređenje “ustavna demokratska republika, gdje je češki službeni jezik, jer je tako odredio predsjednik države, Jedlička”. Izražena je nada da će novu državu, nakon što budu razmijenjene diplomatske note, priznati Hrvatska i Srbija, a potom i sve ostale zemlje. U češkim medijima navodi se kako je Jedličkina stranka prilično marginalna, desno orijentirana, i bliska bivšem premijeru, a potom i predsjedniku Češke, Vaclavu Klausu. Dan nakon što je “proglašena nova država”, češki su portali objavili i razgovore s predsjednikom Jedličkom, u kojima tvrdi kako nova država ne mora imati ni jednog stanovnika, ali ih može biti i milijun.

Čelnici općina Kneževi Vinogradi i Draž, Deneš Šoja i Stipan Šašlin, o svemu su čuli od novinara. Sumnjaju u ozbiljnost svega spomenutog, a Šoja u polušali kaže kako se ovdje nitko ne dogovara što će čije biti, pa je čovjek na jednostavan način riješio problem granica.

Ivica GETTO
ŠTO JE ČIJE?

Na lijevoj obali Dunava desetak je tisuća hektara površine koja je katastarski u vlasništvu RH. Na istoj su obali ostale i dvije veće hrvatske eksklave te niz manjih. Poznavatelji situacije kažu kako je ona kod Apatina politički najrizičnija, jer obuhvaća dio tog grada. I dok je uglavnom riječ o plodnom i šumom bogatom zemljištu, 900 hektara srpskog teritorija u Hrvatskoj (među kojima i Liberland) većinom je neplodna površina. U katastarskim planovima stoji kako se s lijeve, vojvođanske, strane Dunava nalaze dijelovi k.o. Draž (Karapanđa i Kenđija), dijelovi k.o. Zmajevac (Kalandoš i Šmaguć), potom Adica, Kazuk i Zmajevačka kučka, kao i dijelovi k.o. Kopačevo (Poluostrvo, Varošviz, Zverinjak i Srebrnica). Struka tvrdi kako Hrvatskoj katastarski pripada i batinski most preko Dunava.

JEDLIČKA

NIJE ODGOVORIO NA NAŠE PITANJE JE LI RIJEČ O OBIČNOJ ŠALI

ŽUPAN ĆE MU POSLATI HITNU

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, nakon što je rekao kako će poslati Hitnu pomoć da osnivača države odveze na liječenje, istaknuo je kako je riječ o slučaju o kojem se već godinama govori, ali se ništa ne rješava. “Na problem granice upozoravamo već godinama, no nitko iz vrha državne vlasti, od predsjednika RH do premijera, nije pokazao ni najmanju volju da se to riješi”, rekao je Šišljagić.

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu