Svijet
NOVA PROVOKACIJA RUSKIH VOJNIH SNAGA

Tri ruska broda uplovila u La Manche
Objavljeno 16. travnja, 2015.

“Rusija pokušava pokazati da ima s čime voditi rat. Ne, to nije uvod u rat, ali je ruski podsjetnik da je Rusija i dalje snaga na koju se treba računati, a ne neka država koja blijedi”, kazao je James Nixey, direktor ruskog i euroazijskog programa Chatham House. Razlog takvoj izjavi činjenica je da su tri ruska ratna broda ušla su u La Manche u utorak, gdje su planirali provoditi vojne vježbe u blizini britanske obale, javlja Independent. Kako su brodovi prolazili kroz kanal, britansko Ministarstvo obrane podiglo je vojne zrakoplove Typhoon RAF-a kada su uočeni ruski vojni zrakoplovi koji su letjeli u neposrednoj blizini britanskog zračnog prostora.

Dužnosnici ruskog Minstarstva obrane rekli su za novinsku agenciju Interfax kako ratni brodovi pripadaju ruskoj Sjevernoj floti, koja je sličnim potezom prošlog studenoga izazvala velike kontroverze. Brodovi su, prema riječima dužnosnika, kroz kanal prolazili na putu prema sjevernom Atlantiku, gdje su trebale biti održane protuzrakoplovne i protupodmorničke obrambene vježbe.

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je kako su ruski brodovi pod nadzorom broda HMS Argyll i kako za vrijeme prolaska La Mancheom nisu provedene nikakve vojne vježbe. Nije neobično da ruski brodovi prolaze britanskom obalom, ali ovaj posljednji incident nastao je zbog povećanih međunarodnih napetosti.

Zadnji put ruski su brodovi kroz kanal prošli 28. studenoga prošle godine. NATO je tada morao negirati bilo kakav sigurnosni rizik dok su njeni brodovi bili usidreni u blizini Velike Britanije. (E.S.)

Zadnji put ruski su brodovi kroz kanal prošli 28. studenoga prošle godine

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike