Novosti
PORUKE S DVODNEVNOG BROWN FORUMA ODRŽANOG U OSIJEKU

Kopić: Poduzetništvo bi se trebalo temeljiti na povjerenju, a toga je kod nas najmanje
Objavljeno 16. travnja, 2015.

Drugi dan Brown foruma, kojemu je Osijek domaćin, ponudio je niz zanimljivih rasprava. Tematski, dan je bio podijeljen na četiri panela, u svakom od njih bilo je riječi o nalaženju načina da se potakne i osnaži razvoj informatičko-komunikacijskih tehnologija.

Već u prvom panelu Matija Kopić, vlasnik osječke tvrtke Farmeron, podigao je atmosferu pitanjem kako država, odnosno lokalna administracija, vidi i doživljava poduzetnike.

- Poduzetništvo bi se trebalo temeljiti na povjerenju, a toga je kod nas najmanje - konstatirao je Kopić. Večer prije upravo je njemu dodijeljena posebna Brown forum nagrada za osobiti doprinos u razvoju gospodarske suradnje Hrvatske i SAD-a u 2014. godini. Uz nazočnost Kennetha Mertena, američkog veleposlanika, nagradu mu je uručio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Od američkih iskustva prikazan je primjer gradske uprave Chicaga, koja razvojem brze mreže interneta i tehnološke dostupnosti mijenja percepciju razmišljanja mladih u rubnim siromašnim naselja o njihovu budućem obrazovanju.

Nastavno, u drugom panelu, Litavac Mindaugas Glodas rekao je kako se poduzetnik ne treba bojati neuspjeha, ali iz njega treba znati učiti.

Upravo Gordan Lauc, još jedan Osječanin koji sudjeluje kao panelist, suvlasnik tvrtke Genos, koja je proglašena najboljim mjestom za rad istraživača u svijetu u području gospodarstva, priznaje kako je prije te tvrtke imao dva neuspjela poduzetnička pothvata. Sada ima tvrtku koja isprepleće istraživanje i poduzetništvo tako da tržištu nudi nove proizvode, primjerice biomarkere koji pokazuju je li nečiji organizam stariji ili mlađi od realnih godina. Ipak, u posljednje vrijeme tvrtka bilježi smanjene prihode.

- Razlog tome je što sam se odlučio biti više istraživačem, a manje poduzetnikom - priznao je Lauc.

Skup je zaključen riječju Kennetha Mertena, veleposlanika SAD-a u RH, čije je veleposlanstvo organizator Brown foruma, s jednostavnom porukom - da se što više poslovnih vizija pretvori u realnost.D.Kuštro

LEVEBEE - POBJEDNIK GEEK KAMPA

Svoj epilog dobio je i četverodnevni Geek Business kamp, 17 timova natjecalo se kako zadobiti naklonost investitora. Jučer je bilo finalno predstavljanje, u kojemu je najbolju ocjenu dobio češki tim za aplikaciju Levebee - njome se djeci s disleksijom olakšava učenje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONAVIRUS MEĐU STARIJIMA

Pozitivno 86 korisnika
đakovačkog doma, 15
ih je u osječkoj bolnici

2

OBŽ: 23 NOVOOBOLJELE, PREMINULE DVIJE OSOBE

Smanjuje se postotak pozitivnih nalaza od ukupnog broja testiranih

3

HRVATSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE I MEDICINSKE PROIZVODE

Na cjepivo protiv COVID-19 dosad prijavljeno 139 sumnji na nuspojave