Novosti
ČELNICI SELJAČKIH UDRUGA I POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI

Za ministra poljoprivrede predložili Željka Kraljička
Objavljeno 15. travnja, 2015.
Prijedlog da on dobije tu funkciju stiže od čelnika gotovo svih seljačkih udruga i dvjestotinjak domaćih proizvođača

Doktora poljoprivrednih znanosti Željka Kraljička, predsjednika HDSSB-ova Odbora za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam i osječko-baranjskog dožupana, čelnici poljoprivrednih i proizvođačkih udruga voljeli bi vidjeti na funkciji ministra poljoprivrede. Prijedlog da on dobije tu iznimno važnu funkciju stiže od čelnika gotovo svih seljačkih udruga i dvjestotinjak velikih domaćih proizvođača okupljenih u utorak na javnoj tribini na kojoj je predstavljao strategiju “Razvoj sela – obnova Hrvatske” u skladu s motom: Bogato selo – bogata država.

Poljoprivrednici su zadovoljni dugogodišnjim Kraljičkovim naporima koje on ulaže u održanje poljoprivrede te očuvanje sela i opstanak seljaka. U Kraljičkovoj stručnosti i upornosti okupljeni su uočili tračak nade za poljoprivredu, u kojoj je trenutno, kako je kazao Petar Pranjić, sve toliko crno da ne može biti gore, jer proizvođačima do sada nije pomogao ni jedan ministar ni prosvjedi, od kojih su odustali jer su uvidjeli da uzaludni.

Na tribini je bilo rasprave o smjernicama programa razvoja poljoprivrede radi oporavka hrvatskog sela i poljoprivrede. Kraljičak ističe kako je proizvodnja hrane najvažniji segment hrvatskog gospodarstva, a izgubljeno je tržište i izgubljeni su proizvođači, koji su svedeni na korisnike socijalne pomoći.

- Ministri su prespavali 15 godina i nisu ništa učinili da se pomogne selu i poljoprivredi. U Europi su poznati procesi kako se upravlja poljoprivrednim politikama te zemlje koje nemaju vlastite nacionalne interese provode europsku zajedničku politiku. Tome treba reći – dosta! Ono što smatram mojom prednošću u odnosu prema drugim dosadašnjim ministrima jest to što sam seljačko dijete, koje je odraslo na zemlji, što sam doktor poljoprivrednih znanosti i 12 godina radim na provedbi tuđih zakona, zaključaka i uredbi te smatram da upravo poznavanjem svih vještina, a to su kako se živi na selu, da je potrebno i koliko je važno znanost i znanstvena dostignuća uključiti u tehnološke procese u proizvodnju hrane i koliko je važno poznavati pravni sustav, kada se zapravo i donose odluke kojima se sutra ograničava ili osigurava bolja kvaliteta života našim proizvođačima. Upravo zbog tih razloga smatramo da imamo najkvalitetniji program, koji smo predstavili kao smjernice i želimo ga do jeseni uskladiti sa seljačkim udrugama iz cijele Hrvatske i time stvoriti program za obnovu sela i razvoj Hrvatske koji bi napravili proizvođači zajedno s našim stručnim timom. Time jamčimo da će se pokrenuti proces oporavka hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede – prokomentirao je Kraljičak.

Objašnjava kako za ono što govori ima čvrsto uporište jer su rezultati više od 12 godina njegova rada u Osječko-baranjskoj županiji mjerivi.

- Jednom je predsjednik Franjo Tuđman rekao da je ministarstvu poljoprivrede mjesto u Zagrebu, a da je ministru mjesto u Slavoniji. U posljednjih desetak godina imali smo niz inicijativa i zakonskih rješenja koje vladajući nisu prihvatili i time su učinili direktnu štetu poljoprivredi. Došlo je vrijeme da se promijeni takav odnos - zaključio je Kraljičak.D.Pejić

VULIN O PRIJEDLOGU SELJAKA

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin ocijenio je ovaj prijedlog čelnika seljačkih udruga sasvim razumljivim jer je krajnje vrijeme za izradu strategije razvoja poljoprivrede. “Hrvatsko se selo srozalo na korištenje socijalne pomoći umjesto da bude nositelj razvoja i opstanka države”, kaže Vulin.

ŽELJKO KRALJIČAK

osječko-baranjski dožupan

Imali smo niz inicijativa koje vladajući nisu prihvatili i time su učinili direktnu štetu poljoprivredi

Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %