Osijek
PREBUKIRANI VIKENDOM

Zbog krizmi i pričesti,
restorani rezervirani i
godinu dana unaprijed
Objavljeno 16. travnja, 2015.
Za obiteljske ručkove koji se pretvaraju u pravi mali pir izdvaja se i do 15.000 kuna

Svečani obiteljski ručkovi u prigodama primanja svetih sakramenata krštenja, pričesti ili krizme, unatoč krizi i sve većem padu standarda, ne gube na važnosti, skupoći i rastrošnosti, pa je većina razdraganih roditelja ovih mjeseci spremna ta slavlja pretvoriti u pravi mali pir za koji izdvajaju i do 15.000 kuna.

Upravo zato što nakon Uskrsa u većini osječkih župa slijedi podjela sakramenata krizme i prve pričesti, u travnju i svibnju popunjeni su gotovo svi vikend-termini u osječkim restoranima. Ugostitelji kažu kako je ovo doba godine, u kojemu se takvi obiteljski ručkovi organiziraju vikendom, ostalo jedini siguran i stabilan promet ugostiteljima. Iako tvrde da na ovim jelovnicima nema osobite zarade, posebice ako je piće uključeno u cijenu. Naime, kako je na svim takvim feštama uglavnom mnogo djece, ona su najveći potrošači bezalkoholnih pića koja idu u golemim količinama, pa kad se sve to zbroji, ostane tek skromna zarada. Inače, obiteljska slavlja obično se rezerviraju za 10-25 ljudi, a jelovnici su manje-više isti i cijena im je od 35 kuna po osobi.

- Mi smo puni godinu dana unaprijed i sada je termin u naše dvije sale i restoranu nemoguće dobiti. Osobno imam situaciju da mi se sin krizma sljedeće godine, ali kako još ne znamo datum, bojim se da ću i sam izvisiti jer već punimo termine za sljedeću godinu. Inače, mi nudimo menije s juhom, glavnim jelom i kolačima po 35 kuna, a imamo i najniže cijene pića i vjerojatno smo zato toliko popularni - kaže voditelj restorana Iktus Dražen.

I u drugim poznatijim osječkim restoranima utvrdili smo blic-anketom kako je do polovine svibnja nemoguće dobiti slobodnu salu za dvadesetak osoba za subotnji ili nedjeljni ručak. Tako nešto mjesta još ima u restoranu Kopika, gdje se meniji kreću od 50 kuna, a već tri mjeseca unaprijed popunjeni su i kapaciteti Zoo hotela. U tom restoranu kažu kako se najčešće rezerviraju ručkovi za oko 10 osoba. U restoranu Galija naviknuli su na bukiranost, pa smo ih zatekli dok su pripremali ručak za japanskog veleposlanika, a mjesta još, kažu, imaju samo za neke datume. Slična je situacija i u donjogradskom restoranu Javor, gdje nude menije već od 25 kuna po sobi za primjerice roštilj-plate.

Ugostitelji najčešće raznim kombinacijama usluga izlaze u susret gostima, pa tako u većini restorana gledaju kroz prste na kolače iz kuće slavljenika, iako prema novom zakonu ne bi smjeli služiti kolače bez deklaracije.

- Mi smo se uz građevinare našli prvi na udaru krize i sada se moramo snalaziti. Ono što će nas konkretno izvući nakon sezone krizmi i pričesti je naša terasa. Restorani koji u ljetnim mjesecima imaju dobre terase, imaju i nešto bolji promet - priznaje Vladimir Krajnović, vlasnik restorana Javor.

Nefreteta Z. EBERHARD
RUČAK U RESTORANU NIJE PUNO SKUPLJI OD ONOGA KOD KUĆE

Recimo kako će u Župi sv. Petra i Pavla prva pričest biti na treću vazmenu nedjelju, 19. travnja. Majka jednog prvopričesnika otvoreno nam priznaje. “Puno nam je jednostavnije organizirati ručak u restoranima, jer naši prosječni stanovi nisu takvi da možemo ugostiti dvadesetak ljudi, a da bi ih se poslužilo, nekoliko žena treba kuhati i spremati danima prije. Kad se sve to zbroji, u restoranima ne ispada puno skuplje”, iskrena je ova Osječanka.

Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana