Osijek
OSJEČKA TVRTKA MAKO D.O.O.

Dvogodišnja suradnja sa švedskim kupcem bilježi rast
Objavljeno 15. travnja, 2015.

Za 25 godina otkako je osnovana u Osijeku, tvrtka MAKO d.o.o. prometnula se u uspješnu tvrtku na području dizajna i proizvodnje pletene odjeće. U tom razdoblju ostvarila je uspješan izvoz u Bosnu i Hercegovinu, da bi prije tri godine počeo izvoz i za Sloveniju, a prije dvije godine i za Kosovo. Bio je to tek uspješan uzlet za ostvarenje izvoza i za zemlje sjeverne i zapadne Europe, primjerice Njemačke.

- Već dvije godine uspješno surađujemo s kupcem iz Švedske, odnosno perspektivnom i mladom švedskom tvrtkom s kojom zajednički razvijamo modele i uspješno prodajemo robu na švedskom tržištu. Švedski partner obično predloži izgled modela, a mi uz pomoć naših dobavljača rješavamo sirovinu te nakon toga razvijamo model do željenog izgleda. Zanimljivo je da u poslu zapravo sudjeluje više tvrtki iz više zemalja - pojasnio je Igor Vidović, direktor tvrtke MAKO d.o.o.

Tako sirovina stiže iz bugarske tvrtke koja je u talijanskom vlasništvu. Potom se u Hrvatskoj odvija proizvodnja, dok je krajnji kupac švedska tvrtka. Vidović kaže kako je MAKO d.o.o. došao do faze da sve odlično funkcionira, budući da je u posao uključeno više tvrtki iz različitih zemalja. Zanimljivo je da švedski kupac nije u mogućnosti proizvoditi robu u Kini i dalje na istoku, nego žele posebno dizajniranu odjeću u manjim serijama proizvodnje.

Dobar posao donosi i dobre rezultate pa tako Vidović kaže da su povratne informacije od kranjeg kupca dobre, te da je do sada uspješno prodano sve što je isporučeno i naručeno. Iako je riječ o manjim količinama robe, primjetan je rast, kaže, u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, od ukupnog prihoda poduzeća MAKO d.o.o. izvoz zauzima 45 posto. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike