Dome slatki dome
IZOLACIJOM DO UGODNIJE ATMOSFERE U DOMU

Kvalitetna izolacija poda kamenom vunom pridonosi i izolaciji od buke
Objavljeno 16. travnja, 2015.

Koliko puta vam se dogodilo da je susjed započeo pospremanje ili građevinske radove baš u trenutku kada ste se htjeli odmoriti nakon napornog rada? Ili je glasna glazba prekinula vaš san? Neugodan zvuk koji nastaje prilikom takvih djelovanja širi se kroz zidove, podne i međukatne konstrukcije, a rezultat je veći ili manji intenzitet zvuka u susjednim prostorima, posebice onim prostorima u kojima to obično nije poželjno. Upravo takav neželjeni zvuk nazivamo bukom.

Za zvuk možemo slobodno reći da je prvenstveno jedno od najvažnijih komunikacijskih sredstava, oblik zabave i opuštanja, nasuprot tome može biti zaista neugodan, bolan pa čak i izuzetno štetan. Takav zvuk nazivamo bukom, a u urbanim i industrijskim područjima često se susrećemo s problematikom buke. Iako je buka, subjektivno gledano, prije svega relativan pojam, trebamo zaštititi korisnika objekta od te neželjene pojave te omogućiti ugodno stanovanje, odmor, odnosno normalno funkcioniranje, usredotočenost pri obavljanju poslova, noćni mir itd. Širenje zvuka možemo kvalitetno spriječiti.

“Amortizirajući” sloj

Zvuk koji se širi zrakom najučinkovitije sprječavamo postavom pregradnih zidova. Jedno od najjednostavnijih i vrlo kvalitetnih rješenja je postava suho-montažnog pregradnog zida unutar kojeg se nalazi sloj izolacijsko-apsorpcijskog sloja od mineralne vune. Udarni zvuk koji nastaje i širi se preko međukatnih (podnih) konstrukcija eliminiramo izvedbom tzv. plivajućih podova, u slojevima kod kojih postavljamo adekvatan izolacijski materijal od mineralne vune.

Zvučna izolacija plivajućih podova mora imati u prvom redu potrebnu dinamičku krutost. To znači vrijednost između 15 i 40 MN/m3. Takvi materijali dovoljno su tvrdi da mogu podnositi tlačna opterećenja bez prevelikih slijeganja i nastajanja šteta, a ujedno su dovoljno elastični da djeluju kao „amortizirajući“ sloj između cementnih estriha i nosive konstrukcije. Meki i elastični slojevi dobri su izolatori od udarnog zvuka, ali moramo imati na umu mogućnost prevelikog slijeganja i nastajanja šteta. Tvrdi i neelastični materijali osiguravaju potrebnu tlačnu čvrstoću, ali malu ili gotovo nikakvu zaštitu od udarnog zvuka. Optimalno rješenje između ta dva međusobno isključiva kriterija predstavljaju podne ploče od mineralne kamene vune Knauf Insulation s pripadajućim vrijednostima dinamičke krutosti SD.

Podne ploče

KNAUF INSULATION podne ploče TP izolacijske su ploče od kamene vune namijenjene za toplinsku, a posebno za zvučnu zaštitu građevnih dijelova. Koriste se kao zvučna izolacija (izolacija od udarnog zvuka) u međukatnim konstrukcijama stambenih i poslovnih prostora i općenito objekata s manjim statičkim i dinamičkim opterećenjima na podne konstrukcije (do 2,00 kN/m2) te kod kojih ukupna debljina izolacije nije veća od 5,00 cm. KNAUF INSULATION podna ploča TPS od kamene vune koristi se u sustavu plivajućih podova od „mokrog“ estriha izloženog pokretnom opterećenju do 5,00 kN/m2. Osnovna funkcija im je toplinska i zvučna izolacija u sustavu plivajućih podova na AB ploči prema tlu te podova međukatnih konstrukcija (višestambene zgrade) s većim statičkim i dinamičkim opterećenjima. U slučaju većih dinamičkih opterećenja poda (do 10kN/m2), prostora koji se učestalo koriste, na primjer poslovnih prostora, za umanjenje udarne buke koristimo KNAUF INSULATION podne ploče TPT. Iste ploče primjenjuju se također prilikom izvedbe suhog estriha te kao izolacijski sloj ispod sloja s površinskim (podnim) grijanjem.M.Režić

U urbanim i industrijskim područjima često se susrećemo s problematikom buke

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike