Dome slatki dome
BESPLATNI SU PREGLEDI ZUBA I USNE ŠUPLJINE U AMBULANTI „FURY“

I psi moraju kod zubara!
Objavljeno 16. travnja, 2015.
Ljubimci kojima serviramo mekanu gotovu hranu ne upotrebljavaju zube koliko bi trebali

Pozabavit ćemo se jednom pomalo neugodnom temom za većinu nas, pa tako i za naše kućne ljubimce. Naime, vjerovali ili ne, i naši kućni ljubimci, psi i mačke moraju povremeno kod zubara!

Prvi susret sa zahvatom u usnoj šupljini može se dogoditi kod psića već kad su u dobi od 7-8 mjeseci. Naime, ako do tog vremena ne ispadnu mliječni zubi preporuča se vađenje, jer izazivaju nepravilan rast stalnih zuba, a uz to može doći do kvarenja između mliječnog i stalnog zuba. Ta je pojava češća kod malih pasmina, ali zna se naći i kod velikih pasmina. Najsklonije su tome pudle.

Inače, zubi u prirodi služe životinjama u prvom redu za prehranu i obranu. Mesožderi-psi i mačke hvataju lovinu očnjacima, trgaju i komadaju sjekutićima i na kraju usitnjavaju pretkutnjacima i kutnjacima.

Naši kućni ljubimci kojima serviramo mekanu gotovu hranu ne upotrebljavaju zube koliko bi trebali, pa se u praksi susrećemo s dosta problema u vezi s bolestima zuba i zubnog mesa, od kojih su najčešće: upala desni, povlačenje desni, upale zuba, zubni apscesi i zaraze usne šupljine.

Krvarenje desni

Kod svih tih promjena i bolesti dolazi do smanjenog apetita, neugodnog zadaha, pojačanog slinjenja, crvenila zubnog mesa koje može biti popraćeno i krvarenjem, te do bolnosti pri žvakanju hrane. Problem treba shvatiti ozbiljno te svakako otići do veterinara koji će uz antibiotsku prepisati i lokalnu terapiju u usnoj šupljini.

Kod žvakanja i miješanja hrane sa slinom ostane nešto hrane u zubnim međuprostorima i uz rub desni. U usnoj šupljini prisutne su bakterije koje čekaju svoj trenutak te počnu djelovati oko ostatka hrane stvarajući zubni plak. To se događa češće kada životinji dajemo mekanu hranu pa nema mehaničkog čišćenja.

Budući da životinje ne provode zubnu higijenu i ne peru zube, na zubima se pojavljuju tamne površine, prvo crvenkaste, kasnije smeđe, žućkaste i vapnenaste. To je kamenac koji se više ne može odstraniti kod kuće, nego ultrazvučnim aparatom u veterinarskoj ambulanti.

Kamenac je nakupina kalcijevog karbonata i organskih tvari. Povlači se pod zubno meso, gura ga i izaziva upalu zubnog mesa. Ta upala popraćena je crvenilom, otokom i krvarenjem, što izaziva bol i smetnje pa životinja trlja glavu o pod, šapicom se češe po njušci i slabije jede.

Skidanje kamenca

Kad primjetite prve veće nakupine kamenca, i to najčešće na očnjacima, odmah zatražite pomoć kod veterinara i ne dozvolite razvoj upale, tj. paradentoze.

Specijalizirane veterinarske ambulante imaju ultrazvučni aparat za skidanje kamenca. Zahvat se vrši u blagoj sedaciji i zbog toga treba unaprijed dogovoriti termin. Životinje su u prednosti, jer taj zahvat prespavaju.

Uz skidanje kamenca izvrši se i detaljan pregled svih zubi i same usne šupljine. U slučaju da se nađe neki šuplji ili klimavi zub, on se vadi. Pokvareni zubi u prvom redu su bolni, a mogu izazvati i niz drugih problema, kao što je loša probava, problemi sa srcem, zglobovima i bubrezima. Savjetujemo pregled bar dva puta godišnje i to već od druge godine života.

U veterinarskoj ambulanti „Fury“ od 15. do 30. travnja vrši se besplatni pegled zuba i zubnog mesa, te općeg stanja u usnoj šupljini. U slučaju potrebe za nekim zahvatom – skidanje kamenca, vađenje zuba ili liječenja promjena u usnoj šupljini, sve usluge ćemo naplatiti po povlaštenoj cijeni. Veterinarska ambulanta „Fury“ nalazi se u Sunčanoj 22, u Osijeku. Radno vrijeme je od 10 do 12 sati i od 17 do 20 sati. Kontakt: 031/204 747 i 098 252 110.

Marga Domes-Čamagajevac, dr. med. vet.

PLAK

SE NAKUPLJA OD MEKANE HRANE JER NEMA MEHANIČKOG ČIŠĆENJA

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike