Novosti
BROWN FORUM U OSIJEKU

Vrdoljak: Informatičari su brži i uspješniji od političara
Objavljeno 15. travnja, 2015.
Informatički sektor može zamijeniti industrije koje smo imali dosad, smatra Jakelić

Vezani članci

GEEK BUSINESS CAMP ILI - KAKO STEĆI NAKLONOST INVESTITORA

U samo četiri dana nauče ono što se inače nudi u cijelom semestru

U posljednjih pet godina hrvatski izvoz u sektoru informatičko-komunikacijskih tehnologija porastao je za 78 posto, a zapošljavanje za više od 20 posto.

U Osijeku u okviru udruge Osijek Software City djeluje jaka informatička jezgra, a u Osječko-baranjskoj županiji od druge polovine 2014. godine i sada u 2015. osnovano je 30 informatičkih tvrtki. Sve to razlozi su zašto je tema ovogodišnjeg Brown foruma, koji jednom godišnje organizira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, posvećena njegovanju ICT sustava, ali i zašto je upravo Osijek njegov domaćin.

Sinoćnjim okupljanjem i poslovnom večerom gotovo 200 uzvanika počelo je taj dvodnevni skup.

Bernard Jakelić, koji se skupu obratio u ime Hrvatske udruge poslodavaca kao suorganizatora, smatra kako je informatički sektor nova industrija koja može zamijeniti one koje smo (u Osijeku, ali i u Hrvatskoj, nap. a.) imali do sada. Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, podsjeća kako su još 2009. godine osnovali Udruženje za informacijske tehnologije.

- Tada sm imali 2500, a danas imamo 4500 članica - kaže zadovoljno prvi čovjek HGK-a.

Andrea Doko Jelušić, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, smatra kako je digitalizacija društva u gospodarstvu jednaka novoj industrijskoj revoluciji. Za Joška Klisovića, zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova, Brown forum je promicanje gospodarskih odnosa između SAD-a, Hrvatske i zemalja u okruženju.

U ime domaćina za govornicom je bio gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, koji je ponosan što Osijek ima tako pametne sugrađane, a osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poziva goste da se vrate u Osijek i Slavoniju “ako ne kao investitori, a onda kao turisti”.

Kenneth Merten, američki veleposlanik u RH, podsjeća kako se u sklopu Foruma održava “start-up” seminar na kojemu mladi poduzetnici od američkih i hrvatskih mentora uče o tome kako svoje softverske početničke ideje razviti u održivo poslovanje.

Naposljetku, Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, rekao je kako Brown forum uvijek pokazuje što su trendovi.

- Neki su talentirani dečki u Osijeku, i bez pomoći politike, došli na američko tržište. Vjerujem u ljude koji znaju raditi svoj posao i koji su puno brži i uspješniji od bilo koje političke strukture u nas - iskreno je rekao Vrdoljak.

Dario KUŠTRO
DANAS ČETIRI PANELA

Danas se (15. travnja) u hotelu Osijek nastavlja Forum. Predviđena su četiri glavna izlaganja - panela. Na prvom će se razgovarati o tome kako lokalna zajednica može podržati razvoj ICT tvrtki, na drugom je tema kako poslovni sektor i znanstvena zajednica mogu bolje pripremiti studente za posao u ICT sektoru. Na trećem će se panelu razmotriti primjeri kako komercijalizirati ideje akademske zajednice te, naposljetku, kako tvrtke, posebice novoosnovane, mogu privući novac za svoj razvoj.