Novosti
BROWN FORUM U OSIJEKU

Vrdoljak: Informatičari su brži i uspješniji od političara
Objavljeno 15. travnja, 2015.
Informatički sektor može zamijeniti industrije koje smo imali dosad, smatra Jakelić

Vezani članci

GEEK BUSINESS CAMP ILI - KAKO STEĆI NAKLONOST INVESTITORA

U samo četiri dana nauče ono što se inače nudi u cijelom semestru

U posljednjih pet godina hrvatski izvoz u sektoru informatičko-komunikacijskih tehnologija porastao je za 78 posto, a zapošljavanje za više od 20 posto.

U Osijeku u okviru udruge Osijek Software City djeluje jaka informatička jezgra, a u Osječko-baranjskoj županiji od druge polovine 2014. godine i sada u 2015. osnovano je 30 informatičkih tvrtki. Sve to razlozi su zašto je tema ovogodišnjeg Brown foruma, koji jednom godišnje organizira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, posvećena njegovanju ICT sustava, ali i zašto je upravo Osijek njegov domaćin.

Sinoćnjim okupljanjem i poslovnom večerom gotovo 200 uzvanika počelo je taj dvodnevni skup.

Bernard Jakelić, koji se skupu obratio u ime Hrvatske udruge poslodavaca kao suorganizatora, smatra kako je informatički sektor nova industrija koja može zamijeniti one koje smo (u Osijeku, ali i u Hrvatskoj, nap. a.) imali do sada. Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, podsjeća kako su još 2009. godine osnovali Udruženje za informacijske tehnologije.

- Tada sm imali 2500, a danas imamo 4500 članica - kaže zadovoljno prvi čovjek HGK-a.

Andrea Doko Jelušić, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, smatra kako je digitalizacija društva u gospodarstvu jednaka novoj industrijskoj revoluciji. Za Joška Klisovića, zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova, Brown forum je promicanje gospodarskih odnosa između SAD-a, Hrvatske i zemalja u okruženju.

U ime domaćina za govornicom je bio gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, koji je ponosan što Osijek ima tako pametne sugrađane, a osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poziva goste da se vrate u Osijek i Slavoniju “ako ne kao investitori, a onda kao turisti”.

Kenneth Merten, američki veleposlanik u RH, podsjeća kako se u sklopu Foruma održava “start-up” seminar na kojemu mladi poduzetnici od američkih i hrvatskih mentora uče o tome kako svoje softverske početničke ideje razviti u održivo poslovanje.

Naposljetku, Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, rekao je kako Brown forum uvijek pokazuje što su trendovi.

- Neki su talentirani dečki u Osijeku, i bez pomoći politike, došli na američko tržište. Vjerujem u ljude koji znaju raditi svoj posao i koji su puno brži i uspješniji od bilo koje političke strukture u nas - iskreno je rekao Vrdoljak.

Dario KUŠTRO
DANAS ČETIRI PANELA

Danas se (15. travnja) u hotelu Osijek nastavlja Forum. Predviđena su četiri glavna izlaganja - panela. Na prvom će se razgovarati o tome kako lokalna zajednica može podržati razvoj ICT tvrtki, na drugom je tema kako poslovni sektor i znanstvena zajednica mogu bolje pripremiti studente za posao u ICT sektoru. Na trećem će se panelu razmotriti primjeri kako komercijalizirati ideje akademske zajednice te, naposljetku, kako tvrtke, posebice novoosnovane, mogu privući novac za svoj razvoj.

Možda ste propustili...

RAVNATELJ HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KRUNOSLAV CAPAK

Bez novih mjera protiv COVID-a

PREDSJEDNICA EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE CHRISTINE LAGARDE

Bez mobitela na sjednici ECB-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana