Novosti
ZBOG ŠPEKULATIVNIH ZALIHA ŠEĆERA PPDIV KOD JAKOVINE

“Šećerna lista” pred revizijom?
Objavljeno 15. travnja, 2015.

Vezani članci

DRŽAVA OPTUŽILA TVRTKE ZA ŠPEKULATIVNE ZALIHE ŠEĆERA

Zbog odluke Vlade osječkoj Šećerani prijeti kazna od čak 13,7 milijuna eura!

Nakon što su prošloga tjedna na skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavnici tvrtki s liste od 134 tvrtke sa “špekulativnim zalihama šećera”, koju je načinilo Ministarstvo poljoprivrede, predstavnicima tog ministarstva izrazili svoje nezadovoljstvo, čelnici Sindikata PPDIV-a sastali su se u utorak s ministrom Tihomirom Jakovinom.

- Prerađivačke tvrtke s te liste, sa sigurnošću to možemo reći, nisu mogle imati špekulativne zalihe šećera i nisu mogle utjecati na nastanak prekomjernih zaliha šećera u Hrvatskoj - rekao nam je jučer nakon sastanka Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, dodavši kako je to potvrdila i Carinska uprava provodeći nadzore u tvrtkama kojima šećer služi za proizvodnju.

Podsjetimo, na “sramnoj listi” 134 tvrtke koje bi morale izvesti 37 tisuća tona šećera izvan EU-a su Tvornica šećera Osijek, Koestlin, Podravka, Cedevita, Kraš, Dukat, Ledo, Karolina, Zvijezda, Zvečevo itd. Mnoge od njih najavile su tužbe protiv države zbog svrstavanja na tu listu. U Sindikatu smatraju da su se zalihe šećera mogle izračunati i prema drukčijoj metodologiji te da prerađivačka industrija ne bi smjela plaćati zbrinjavanje zaliha šećera.

- Dokazali smo da se moglo i na drukčiji način načiniti listu, koristeći se metodologijom prema kojoj se ne bi morale uzimati količine šećera uvezene u Hrvatsku po uvjetima WTO-a (Svjetske trgovinske organizacije). Sav taj uvezeni šećer prerađen je i kroz finalne proizvode plasiran preko trgovačkih kuća - kaže Orešković.

Ministar je, istaknuo je čelnik PPDIV-a, obećao kako će povjerenstvo ponovno razmotriti sva pitanja vezana uz zalihe šećera te da će informaciju imati za sedam-osam dana.I.Mikulić