Regija
PROGRAM ŽIVUĆE POVIJESTI U BRODSKOJ BAROKNOJ TVRĐI

Promoviran brodski kolačić 'tiritl' - jestivi suvenir
Objavljeno 14. travnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - Slavonskim Brodom kroz Svijet bajki ovih dana prolaze tisuće mališana, a uz niz zanimljivosti zbog kojih će vjerojatno zapamtiti posjet ovome gradu, jučer im je u sklopu programa živuće povijesti u baroknoj Tvrđavi predstavljen i starinski kolačić „tiritl“.

- Riječ je o suhom kolačiću rađenom u zvjezdastom obliku poput tvrđave, od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije tri stoljeća. Odlučila sam ga promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema drugdje, a receptura je od bivše Brođanke iz Starčevićeve ulice. To bi trebao postati jestivi brodski suvenir, kaže majstorica slastica i voditeljicu udruge „Moj gastro“ Jozefina Birindžić, koja već dvije godine planira promociju kolačića iz davne slavonskobrodske povijesti.

Učenike iz Garešnice gradonačelnik Mirko Duspara podučio je o Tvrđavi – mjestu gdje je nekada boravilo po četiri tisuće vojnika koji su branili grad od Turaka, a u krugu tvrđave imali su ljekarnika, kovača, kuhinju, zatvor...

Onima koji su znali odgovore na pitanja o Ivani Brlić-Mažuranić darovao je knjigu, njezin najpoznatiji uradak - onu o Šegrtu Hlapiću.(M.R.)

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike