Regija
ZBUNJUJUĆA BRZINA KOJOM SE DIJELI NOVAC

Isti dan objavili javni poziv i
podijelili svih 5 milijuna kuna?!
Objavljeno 13. travnja, 2015.
Na javni poziv od 9. veljače Orahovica se javila 18. veljače - ali novca više nije bilo

ORAHOVICA - Ministarstvo gospodarstva RH 9. veljače ove godine objavilo je Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, u kojemu stoji „...javni poziv otvoren je danom objave na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva (www.mingo.hr) i traje do iskorištenja sredstava.”

- Grad Orahovica javio se na poziv prijavom za izgradnju minihidroelektrane “Jezero u Orahovici” i predao ju 18. veljače. U obrazloženju smo naveli kako se tražena sredstva za sufinanciranje u iznosu od 126.000 kuna odnose na izradu Analize opravdanosti gradnje idejnog rješenja i glavnog projekta. U gradsku je upravu 25. ožujka stigao dopis Ministarstva gospodarstva kako je orahovački projekt, odnosno prijava, odbijena, a u obrazloženju stoji: “Nakon provjere je li podnositelj zahtjeva prihvatljiv kao korisnik, da podneseni zahtjev nije drugi ili teći zahtjev istog podnositelja te da su predložene mjere prihvatljive mjere energetske učinkovitosti, Povjerenstvo je konstatiralo da je sa zaprimljenim zahtjevima zaključno s 9. veljače (?!, nap. a.) premašen fond pomoći jedinicama lokalne i područne/regionalne samouprave od 5.000.000 kuna. Grad Orahovica predao je zahtjev dostavnoj službi 18. veljače 2015. Kako je fond sredstava zaprimanja bio iskorišten s 9. veljače 2015., Povjerenstvo nije razmatralo prijavu.” Zanimljivo je da su sva sredstva raspoređena isti dan kada je natječaj objavljen, što znači da se isti dan morala obaviti i evaluacija pristiglih prijava, njihovo rangiranje i ocjena radi donošenja odluka o sufinanciranju. Sve češća je praksa da se u domaćim javnim pozivima nakon istaknutog roka dostave projektnih prijedloga, doda klauzula da donatorsko tijelo može i prije isteka roka zatvoriti natječaj kada se predviđena sredstva raspodijele (npr. FZOEU, Ministarstvo turizma), no da se jedan natječaj isti dan otvori i zatvori, uz obrazloženje da su sredstva potrošena, u našoj dosadašnjoj praksi sudjelovanja na raznim natječajima nije zabilježeno - ističe Irela Strabić, voditeljica projekta.

- Da je ovaj natječaj Ministarstva gospodarstva primjer loše prakse i negativnog iskustva prijavitelja potvrđuju drugi javni pozivi iz operativnih programa fondova EU-a na kojima smo do sada sudjelovali. Naime - ističe Strabić - iako ima više izmjena uvjeta ili natječajne dokumentacije, oni su javno dostupni, rokovi za prijavu su jasni, kao i kriteriji prihvatljivosti, ali što je najvažnije, i postupci evaluacije prijava, tako da se ne može dogoditi da prijava ne bude obrađena i rangirana, a prijavitelj već iz uputa uz natječaj može sam vrednovati svoj projekt.

Na pitanje zašto je novac podijeljen na dan objave javnog poziva, iz Ministarstva gospodarstva stigao je sljedeći odgovor, koji potpisuje glasnogovornik Tomislav Cerovec: “Na temelju Zaključka Vlade RH o prihvaćanju Nacionalnog programa energetske učinkovitosti RH za razdoblje 2008. - 2016. te doprinosu pripremi i provedbi mjera utvrđenim u Drugom nacionalnom akcijskom planu energetske učinkovitosti, kao i prijedloga Povjerenstva za ocjenu pristigle dokumentacije i odabir projekata iz javnog poziva od 9. veljače 2015., konstatirano je kako slijedi: Povjerenstvo je, s obzirom na veliki broj pristiglih zahtjeva, a relativno mali iznos raspoloživih novčanih sredstava, uvelo sljedeće dodatne kriterije: cca 60 posto fonda sredstava namijeniti za toplinsku izolaciju, cca 30 posto fonda sredstava namijeniti za javnu rasvjetu i cca 10 posto fonda sredstava namijeniti za ostale mjere, poštujući pritom redoslijed prijave zahtjeva. Intenzitet potpore iznosio je 70 posto prihvatljivih mjera energetske učinkovitosti uz maksimalnu potporu od 200.000 kuna. Natječaj je bio otvoren od 9. 2. do 2. 3. 2015. godine, a svima prijavljenima koji nisu dobili sredstva po ovome programu poslan je dopis s obrazloženjem zbog čega njihova prijava nije razmatrana ili je bila odbijena”.

Vladimir GRGURIĆ
Odgovor bez odgovora

- U odgovoru glasnogovornika Cerovca nema jasnog obrazloženja kako je moguće isti dan po objavi rasporediti sva predviđena sredstva, a da o tome nema Odluke o zatvaranju natječaja dostupne svima, jer jasno je da je prijava ovog projekta bila gubitak vremena za službenike Grada Orahovice - zaključila je Irela Strabić.

Isti su dan

morali biti evaluacija, rangiranje i ocjena prijava

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU GRADA ĐAKOVA I OSAM PRIGRADSKIH NASELJA

Ide deratizacija

IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli