Regija
22. KNJIGA IVANA ĆOSIĆA BUKVINOG

Vrbanjci u Velikom ratu
Objavljeno 13. travnja, 2015.

VRBANJA – Knjiga u vlastitoj nakladi “Vrbanjci u Velikom ratu” 22. je uradak amatera pisca Ivana Ćosića Bukvinog iz Vrbanje. Knjiga je predstavljena u velikoj dvorani Doma kulture, a stigao je velik broj gostiju iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca i drugih mjesta. O knjizi su govorili autor, dr. Suzana Leček s Hrvatskog instituta za povijest i dr. Violeta Herman-Kaurić također s Hrvatskog instituta za povijest i predsjednica Hrvatskog odbora za obilježavanje I. svjetskog rata, čiji je član i Ćosić.

– Ivan je godinama aktivan u kulturi, pišući priče i pjesme na lokalnnom narječju, ikavicom. Napravio je mnogo za očuvanje kulturne baštine ovog kraja - podsjetila je dr. Suzana Lečer.

- Želimo objasniti onima koji žele čuti koliko je Razdoblje Velikog rata važno u hrvatskoj povijesti. Ova se knjiga bavi jednim od dva najveća rata u povijest čovječanstva, a usredotočena je na jedno selo - Vrbanju. U njoj su bitni podatci. Čestitam Ivanu na konačnom rezultatu - istaknula je dr. Violeta Herman-Kaurić.

- Vjerujem da cijenimo naše didake, bake koje su provele godine bez svojih muževa ili ostale udovice dok su im ljudi bili u Velikom ratu. Hvala Vrbanjcima koji su mi ustupili slike i pisma svojih predaka i pomogli mi da knjigu tiskam - kazao je Ivan Ćosić.

Predstavljanje su popratili MPS Sinovi Cvelfrije iz Drenovaca, MPS Bosut iz Podgrađa te KUD Posavac Vrbanja uz prikaz prema vlastitoj ideji šivanih ženskih odora ranijeg vremena. S. Bogutovac

Najčitanije iz rubrike