Osijek
DAN BOLESNIKA OBOLJELIH OD PARKINSONA

Edukacijom do ranijeg prepoznavanja simptoma
Objavljeno 13. travnja, 2015.

Prvi put u Osijeku proteklog je vikenda obilježen Dan bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti, a riječ je o trećoj najčešćoj neurološkoj bolesti. Iako nema preciznih podataka, pretpostavka je da u Europi trenutačno ima oko milijun oboljelih, pa je cilj informirati javnost o ovoj teškoj bolesti, a kroz edukaciju dolazi se do ranijeg prepoznavanja simptoma i odlaska k liječniku.

- Bolesnici nam često dolaze u vrlo teškom stanju, a tada je i terapija otežana. Parkinsonova bolest druga je najučestalija degenerativna bolest, odmah iza Alzheimerove demencije, pogađa jedan posto populacije starijih od 60 godina - rekla je Svetlana Tomić s Klinike za neurologiju KBC-a, te predsjednica udruge bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti Buđenje.

Iako su oboljeli najčešće starije osobe, Parkinsonova bolest pogađa i mlađu populaciju, čak i mlađe od 40 godina, istaknuto je tom prigodom na Trgu slobode, gdje su volonteri udruge dijelili edukativni materijal.

Podršku je pružio i zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, koji je rekao kako se nada da će ova nova udruga biti kvalitetan partner s kojim će se zajednički pomagati pacijentima i njihovim obiteljima. I. Sekol

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana