Osijek
U POVODU DRUGE OBLJETNICE STRANKE GOGO ODRŽAN OKRUGLI STOL O DEMOKRACIJI

Jesu li nezavisne liste - slučajnost ili rješenje?
Objavljeno 13. travnja, 2015.

Svoju drugu obljetnicu postojanja Građanska opcija grada Osijeka (GOGO) obilježila je priređivanjem okruglog stola pod nazivom: “Nezavisne liste - slučajnost ili rješenje?”.

Govorili su Damir Jurić, politički analitičar, Marijana Puljak, nositeljica liste građanske inicijative “Za pametne ljude i pametan grad” i gradska vijećnica Grada Splita, Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevci i nositelj neovisne liste skupine građana, te Miroslav Vanek i Miroslav Šimić, vijećnici Grada Osijeka u ime GOGO-a.

Damir Jurić podsjetio je kako je hrvatska demokracija iznimno mlada s obzirom na činjenicu da ove godine navršava tek svoju 25. godišnjicu. “Naime, između 1938. i 1990. nismo imali ni demokracije, ni izbora. Istodobno, naša demokracija je prebrzo ostarjela. Hrvatsko društvo iščekuje promjene, čak i ako su bolne, ali do toga ne dolazi jer politički sustav ne reagira. Upravo su građanske incijative šansa za demokraciju, a ova bi se godina mogla učiniti prekretničkom. Oni koji pridobiju 15 posto najrazumnijih, ti će imati šansu pokrenuti promjene i uvjeriti tihu većinu na njihovu nužnost. Prava alternativa vodećim dvjema strankama na nacionalnoj razini još se nije pojavila. Naime, između kuge i kolere nudi se ebola“, rekao je Jurić.

- Suočeni s nagomilanim problemima u Splitu i nasljeđem vladavine Željka Keruma, zaključili smo, ili ćemo se uključiti u njihovo rješavanje, ili ćemo se iseliti iz ove države - rekla je Marijana Puljak pojašnjavajući pojedinosti o nastanku i djelovanju građanske inicijative „Za pametne ljude i pametan grad“. Nakon uspješnih kotarskih izbora, ova građanska inicijativa osvaja četiri mjesta u Gradskom vijeću Grada Splita.

I neovisna građanska inicijativa iz Tompojevaca započela je s radom prije dvije godine. Nastala je iz revolta dotadašnjim vođenjem općine kojemu nisu nedostajale ni kriminalne afere. Želeći pokazati svoj otklon od koruptivnog ponašanja i klijentelizma iz prošlosti, članovi inicijative, koju predvodi sadašnji načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić, ne uzimaju dnevnice, naknadu za potrošeno gorivo niti javnim novcem plaćaju službene ručkove.

Poput splitskog ili tompojevačkog primjera, i GOGO je nastao iz revolta dotadašnjim načinom vođenja Grada Osijeka. Iako su pomogli smjenjivanju prethodne vlasti, koju su smatrali nekompetentnom i bahatom, GOGO je u međuvremenu izišao iz vladajuće koalicije. „Kažu nam, naši politički protivnici, da glumimo 'moralnu vertikalu'“, kaže Miroslav Vanek, predsjednik stranke i vijećnik u osječkom Gradskom vijeću. „No, mi se obraćamo ljudima koji iskreno žele promjene i ne pristajemo na političku trgovinu moći i utjecajem na štetu građana“, rekao je Vanek. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike