Zdravlje
NIKAL U SVAKODNEVNIM GADGETIMA ŠKODI ZDRAVLJU

Pametni uređaji mogu prouzročiti dermatitis!
Objavljeno 13. travnja, 2015.

Gotovo je nemoguće izbjegavati proizvode i uređaje koji sadrže nikal, stoga je preporučljivo koristiti zaštitne navlake kako bi se kontakt s njima sveo na najmanju moguću mjeru. Kako piše tportal, dermatolozi Sveučilišta Kalifornija upozorili su široku javnost na opasnost koja nam prijeti iz pametnih uređaja: telefona, tableta, prijenosnika i sličnih uređaja bez kojih je danas život otežan, a nekima i nezamisliv. Naime, mnogi od takvih uređaja sadrže nikal – najčešći alergen koji djeluje kao okidač alergijske reakcije u podložnih osoba. Pišući u časopisu Pediatrics, američki stručnjaci savjetuju kako je važno osvijestiti korištenje svakodnevnih predmeta i s njima postupati pametnije. Primjerice, ako vaš tablet sadrži metalno kućište, šanse su da je napravljen i od nikla. Ako ga držite u krilu, vrlo lako možete razviti dermatitis po bedrima ili se osip može pojaviti na vašim prstima. Gotovo je nemoguće izbjegavati proizvode i uređaje koji sadrže nikal, stoga je preporučljivo koristiti zaštitne navlake kako bi se kontakt s njima sveo na najmanju moguću mjeru.

Nikal je metal koji predstavlja uzrok najčešćih kontaktnih alergija u industrijaliziranom svijetu. Kod osjetljivih ljudi kontakt s njim potiče organizam da ga prepoznaje kao uzročnika upale. Kako imunološki sustav postaje preaktivan, dolazi do stvaranja klasičnih simptoma upale: svrbeža, crvenila, oticanja, ožiljaka i plikova. Ova neugodna pojava na koži često zahvaćene osobe ostavlja izbezumljenima jer nikako ne mogu povezati uzrok. Nikal je blistavi metal srebrnobijele boje otporan na koroziju, a nalazimo ga u škarama, nakitu, patentnom zatvaraču, mobitelima, tabletima, kvakama, kovanicama, priboru za jelo i mnogim drugim predmetima s kojima se srećemo svakodnevno. (tportal)

Alergični na mobitel?

"Povećano korištenje mobitela s neograničenim tarifama dovelo je do produljene izloženosti niklu u mobitelima. Pacijenti dolaze sa suhim, svrbljivim dijelovima na obrazima, čeljusti i ušima i nemaju pojma što je izazvalo takvu alergijsku reakciju", objasnila je dr. Luz Fonacier, alergologinja Fakulteta za alergije, astmu i imunologiju u Phoenixu. Kontakt s većinom predmeta koji sadrže nikal je kratak, primjerice s ključevima, kovanicama ili spajalicama, no čak i kada je u pitanju kratka izloženost, čestice se svejedno mogu prenijeti prstima na lice ili oči te tamo izazvati iritaciju.