Magazin
GOTOVO SVE ŠTO SE POKRENE, ODMAH IZAZIVA POBUNE

Bušenje podijelilo Hrvatsku: Zašto Norvežani znaju i mogu, a Hrvati se dijele i svađaju?
Objavljeno 11. travnja, 2015.

Neki kažu da Hrvatska pronalaskom nafte ispod Jadrana može biti za nekoliko godina kao Norveška, jedna od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja na svijetu, dok razni “zeleni” skaču do neba i vrište kako nafti i turizmu ruku pod ruku nije mjesto na Jadranu.

Koliko su zapravo uopće realne usporedbe Hrvatske s Norveškom? Početna je usporedba kako Norveška ima nešto manje od pet milijuna stanovnika, a Hrvatska nešto manje od njih. Svaka druga usporedba, osim u virtualnom svijetu, bar za sada, neutemeljena je. Jer, Norveška je na svjetskim ljestvicama prva kao zemlja s najvišim prosječnim primanjima, najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uvjetima za život. Norvežani ne voze službene automobile, nemaju na njih pravo, ali zato kad god im zatreba uzimaju bicikl i obavljaju i privatni i službeni posao, a taksi uzimaju samo u najvećoj žurbi. U Norveškoj je, primjerice, najmanje vlasnika skupih automobila Ferrari u Europi.

A kad je o nafti riječ, tek neke pretpostavke govore kako u Jadranu ima oko tri milijarde barela nafte, dok Norveška ima, što su dokazala sva istraživanja, još najmanje oko šest milijardi barela. Norveška je uz to i najveći europski proizvođač nafte, a poslije Rusije i Katara, treći svjetski izvoznik plina. Izvoz nafte i plina donio je Norveškoj u 2013. prihod od 570 milijarda kuna! To je polovina ukupnog izvoza, i čak 15 puta veći iznos od izvoza ribe, prema čemu su Norvežani poznati. Prema nekim podacima Norveška je znala godišnje proizvesti i 200.000 milijuna tona nafte! Usporedbe radi, toliko INA proizvede za 40 godina.

NORVEŠKA RADI, MI POLITIZIRAMO

Od nekadašnje zemlje u kojoj se zbog siromaštva šezdesetih najviše trošilo krumpira, danas gospodarstvo Norveške zarađuje oko 53 milijarde eura godišnje! Procijenjeno bogatstvo svakog kućanstva u Norveškoj teško je u prosjeku oko dva milijuna kuna. Prosječna potrošnja kućanstva je mjesečno oko 36.000 kuna, a to je 40 puta više nego prije otkrića nafte i plina. BDP Norveške je u 2013. godini bio za 90 posto viši od BDP-a zemalja EU-a, EU-a koje Norveška ne želi biti član. Zašto?

- Jednostavno, ne žele prepustiti svoja bogatstva na upravljanje birokratima kojima je jedini cilj zarada na račun gospodarstava koja su pod različitim pritiscima i ucjenama ili nisu dovoljno profilirana, drugim riječima nemaju svoju viziju i nisu sigurna da znaju što žele - spremno objašnjava naš sugovornik, prof. dr. sc. Zdenko Krištafor, iz Zavoda za geologiju i geološko inženjerstvo Rudarsko geološko naftnog fakulteta u Zagrebu.

Valjda u tome i leži tajna norveškog naftnog i svakog drugog uspjeha. Jer, stručnjaci će reći kako postoje dva osnovna modela eksploatacije podmorja - koncesije i ugovori o podjeli proizvodnje. Norvežani su se odlučili za model prema kojem su izvukli najveću korist za državu i svoje građane. Zaštitili su najprije svoje interese, i to bez ustupaka međunarodnim investitorima, i nisu žurili. Na taj način nisu dopustili, kao mi u Hrvatskoj, “brbljaonicu” na javnoj sceni gdje svi uvijek sve znaju, gdje svi imaju rješenje, gdje odmah nastaju podjele, gdje nastaju pravi mali ratovi.

- Danas je vrlo aktualna i, rekao bih, jako ispolitizirana tema, o mogućnostima i izgledima bušenja na Jadranu. Kao i u većini slučajeva, osluškuje se javno mnijenje, pri čemu se daje značaj i prostor osobama iz javnog života, raznim više ili manje ispolitiziranim udrugama, a najmanje struci - jasan je prof. Krištafor.

U Norveškoj je sve bilo drukčije. Istraživanja su započela 50-ih godina, prvi pozitivni nalazi došli su 60-ih, a eksploatacija je započela 70-ih. I nakon što je utvrđeno da u podmorju ima dosta nafte, norveški je parlament 1971. usvojio tzv. deset naftnih pravila. Glavninu tamošnje proizvodnje nafte i plina kontrolira Statoil, tvrtka u većinskom vlasništvu države, dok na pedesetak postojećih polja u norveškim morima rade mnogobrojne svjetske kompanije. Bilo je propisano da eksploatacija podmorja mora biti pod kontrolom norveške vlade. Cilj je bio smanjiti ovisnost o uvozu energenata koji se eksploatiraju. Industrija nafte morala je otvarati nova radna mjesta i ulagati u edukaciju radnika. Brinulo se o zaštiti okoliša. Troškove snimanja plaćali su strani partneri, a kompanije koje su željele eksploatirati podmorje morale su osnovati podružnice u Norveškoj, zapošljavati tamošnju radnu snagu i koristiti usluge norveških brodogradilišta i podizvođača. Istraživanje i eksploatacije naftno-plinskih polja, transport i oprema u Norveškoj su u 40 godina odnijeli više od 2000 milijarda kuna današnje vrijednosti. Silno se isplatilo. Jer, otkako je krenula velika eksploatacija u Sjevernom moru, pa do kraja 2013. godine, u poseban su Državni naftni mirovinski fond Norvežani spremili fantastičnih 5000 milijarda kuna, ili milijun kuna po stanovniku! Novcem, čiji iznos stalno raste, isplaćivat će mirovine budućim generacijama. Ali, o njima će se brinuti i kad nestane nafte i plina.

A kako je kod nas? Vlada RH početkom godine izdala je dozvole za istraživanje i eksploataciju na deset istražnih prostora na Jadranu. Dozvolu su dobile kompanije Marathon Oil, OMV, ENI, Medoilgas i Ina. Marathon Oil i OMV istraživat će sedam polja, ENI i Medoilgas jedno polje, a Ina dva polja. I uzalud je Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, objašnjavala kako je u nas “kriva percepcija da će te kompanije sutra doći i početi bušiti”. Digla se buka protiv bušenja Jadrana, iako se zna da se prije svake istražne radnje mora napraviti ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu. A prije same eksploatacije mora se napraviti studija utjecaja na okoliš, koja je bezuvjetno obvezujuća. Ona i propisuje može li se i na koji način eksploatacija provesti.

- Zahvaljujući naftno-rudarskoj struci rano je prepoznat potencijal Jadrana. Što je posebice važno, tada je to bilo opredjeljenje koje je, sa stajališta energetske neovisnosti i razvoja, poticala politika. Bez tog razdoblja strukovne neovisnosti ne bi danas bilo plina iz ležišta eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran. Kod nas se na istraživanju nafte i plina na Jadranu radi od kraja 60-ih godina kad su počela prva seizmička istraživanja te izrada bušotina u podmorju, na otocima i priobalju - podsjeća prof. Krištafor.

Također treba znati kako su se u međuvremenu razvijale tehnike i tehnologije izvođenja i interpretacije seizmičkih zapisa tako da su obnovljena i učinjena dodatna ispitivanja koja danas služe kao podloga za potencijalna istraživanja podmorja od strane domaćih i stranih tvrtki koje u tome nalaze svoj interes. Dakle, bez dodatnih istraživačkih radova, što podrazumijeva i bušenje, nećemo znati krije li se u našem podmorju plin i nafta, upozorava prof. Krištafor. Prema njegovoj ocjeni “pretjerane su usporedbe i neoprezne izjave ministra gospodarstva da će Hrvatska u dogledno vrijeme biti Kuvajt ili Norveška. Jadran se ni po površini, a ni po uvjetima zalijeganja mogućih ležišta ugljikovodika ne može mjeriti s navedenim zemljama”.

POŠTIVATI STRUKU

Prof. Krištafor kaže kako smo i svjedoci povremenih ekoloških nesreća koje vrlo nepovoljno utječu na stav javnosti o potrebama istraživanja i eksploatacije iz podmorja. A činjenica je da do većine akcidenata dolazi zbog ljudske pogreške. Zbog toga postoji zakonodavstvo koje svodi mogućnost ljudske nepažnje i pogreške na minimum. U tom pogledu Norveška je, opet naporima i znanjem struke, izgradila standarde koji su danas mjerilo u cijelom svijetu. Svima je poznata posljednja velika ekološka katastrofa u području Meksičkog zaljeva. Upravo u tijeku sanacije posljedica predsjedničkim je ukazom rasformirana američka regulatorna agencija, tada odgovorna za ocjenu projekata i odobrenje izvođenja radova u odobalju (Minerals Management Service), te osnovana nova (Ured za upravljanje energijom i provedbu zakonske regulative - BOEMRE), s promijenjenom i znatno pojačanom ulogom u dodjeli koncesija i odobrenju izvođenja radova. Osnova za uspostavu rada novog Ureda bila je temeljita reforma zakonske regulative koja je našla podlogu u već dobro ispitanim mjerilima norveških standarda koji uživaju najveći ugled u naftno-rudarskim radovima na vodenim površinama. Zbog toga nije slučajno da se danas norveški standardi u izvođenju operacija u bušotinama (NORSOK - standard Norveškog instituta tehnologije), te standardi za klasifikaciju i provjeru objekata za bušenje na moru (primjerice, Det Norske Veritas - DNV), smatraju autoritetima u tom području.

Samim time nameće se i konačno mišljenje o daljnjim radovima u našem podmorju. Prof. Krištafor je po tom pitanju jasan i kaže:

- Na državnim je institucijama i agencijama uspostaviti najviše standarde koji će omogućiti istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina iz podmorja. Pritom mislim i na cijeli slijed trenutačno važećih postupaka, radnji i dokumenata koje je potrebno pribaviti, ali i nužnu doradu zakonske regulative. Prihvaćam dobar dio stavova ekoloških udruga, međutim, u toj djelatnosti mislim da je prioritetan glas struke teži li se uspostaviti energetsku neovisnost i stanje koje se često podrazumijeva pod sintagmom “održivog razvoja”.

Piše: Milivoj PAŠIČEK
OraH JE TVRD ORAH
Mirela Holly: Protivim se eksploataciji nafte u Jadranu

“Mi kao stranka i ja osobno protivimo se eksploataciji nafte u Jadranu, koji je zapravo zaljev, plitko i zatvoreno more. Bilo kakav akcident upropastio bi ekonomiju priobalja, a da ne govorim o prirodnoj katastrofi za biološku raznolikost. Ovaj se projekt provodi na vrlo čudan način, procedura je potpuno silovana, raspisani su natječaji za 90 posto Jadrana, bez strategije upravljanja Jadranom. Nije bila provedena strateška studija utjecaja na okoliš, tu je sve nešto čudno i ja bih mogla posumnjati da se tu radi i o pogodovanju nekome”.

DRŽAVNI FOND
Milijunaši zahvaljujući nafti i plinu

Svaki stanovnik Norveške teorijski je milijunaš zahvaljujući državnom fondu u koji se slijevaju sredstva od nafte i plina. Središnja banka Norveške, koja upravlja Fondom Global, osnovanim 1990. godine, priopćila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cijena nafte i plina porasla na 5,11 bilijuna norveških kruna, odnosno više od 828 milijardi dolara. Tako se prvi put u povijesti Norveške dogodilo da je kapacitet Fonda dostigao svotu od milijun kruna po svakom stanovniku te zemlje.

DVOSTRUKI PAD
U siječnju izvezli nafte “samo” u vrijednosti 1,53 milijarde eura

Pod utjecajem nižih cijena nafte koje su nagrizle i trgovinski višak bogate zemlje, vrijednost norveškog izvoza nafte više je nego prepolovljena u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine. Podaci državne statističke agencije kažu da je izvezeno nafte u vrijednosti 13,2 milijarde norveških kruna (1,53 milijarde eura), što je 55 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Očekuje se da će se naftna ulaganja u ovoj godini smanjiti za 15 posto u odnosu na prošlogodišnji rekord, jer klizanje cijena nafte uzima danak u norveškom gospodarstvu čije bi aktivnosti ove godine trebale usporiti na samo jedan posto, s prošlogodišnjih 2,3 posto.

STANDARD IZ SNOVA
Uvjeti rada najhumaniji na svijetu, plaća u prosjeku 4400 eura

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Norveška je rangirana kao zemlja s najvišim prosječnim zaradama, najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uvjetima za život građana. Istraživanja pokazuju da su i uvjeti rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici s poslodavcem zaključuju ugovor u pisanoj formi koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja ugovora na duže vremensko razdoblje. Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a zaposlenom radno vrijeme traje 37,5 sati tjedno, što znači 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u tjednu. Prosječna plaća je jedna od najviših u Europi, ali i u svijetu, približno 4400 eura. Inače, nezaposlenost je u Norveškoj oko dva posto, i toliko Norvežana prima i socijalnu pomoć - u prosjeku mjesečno oko osam i pol tisuća kuna. Oko 80 posto Norvežana ima vlastitu nekretninu - u prosjeku četverosobnu kuću ili stan. Među najobrazovanijima su u Europi. Primjerica, u 2013. u vrtićima su zaposlili više od 2000 novih odgojiteljca - jedna u prosjeku brine o samo tri djeteta! Imaju oko 6300 vrtića, a u svakom najviše po 45 djece.

Norvežani nisu dopustili “brbljaonicu” na javnoj sceni gdje svi uvijek sve znaju, gdje odmah nastaju podjele i pravi mali ratovi...

Kod nas se daje značaj i prostor osobama iz javnog života, raznim više ili manje ispolitiziranim udrugama, a najmanje struci...

ZDENKO KRIŠTAFOR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike