Učionica
SURADNJA ODJELA ZA MATEMATIKU I SVEUČILIŠTA YALE

Dr. Andrew Barron predavao o statistici
Objavljeno 11. travnja, 2015.

Sredinom ožujka, u sklopu svojeg boravka u Osijeku, na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Josipa Strossmayera gostovao je prof. dr. sc. Andrew Barron, profesor statistike s Odjela za statistiku svjetski poznatog američkog Sveučilišta Yale.

Izrazito široko područje znanstvenog interesa prof. Barrona obuhvaća statističku teoriju informacija, granične teoreme u vjerojatnosti te neuronske mreže. Autor je više od 60 znanstvenih radova objavljenih u najcjenjenijim časopisima njegova područja istraživanja, a kao pozvani predavač održao je predavanja na brojnim konferencijama i skupovima te na više od 70 sveučilišta diljem svijeta. Bio je mentor 14 doktorskih disertacija, a za svoj rad osvojio je i nekoliko priznanja. Tako je, primjerice, 2005. godine nagrađen medaljom Instituta za matematičku statistiku (IMS). Osim uspješnom akademskom i znanstvenom karijerom prof. Barron ističe se uspjesima i u svojem hobiju - zrakoplovnom modelarstvu slobodno letećih modela. Osvojio je pet nacionalnih prvenstava u SAD-u te bio član tima pobjednika svjetskog prvenstva 2013. godine.

Tijekom posjeta Odjelu za matematiku prof. Barron sudjelovao je u nekoliko radnih sastanaka s grupom statističara Odjela te je održao predavanje na Matematičkom kolokviju, središnjem znanstvenom seminaru te sastavnice. Tema predavanja prof. Barrona bila je iznimno atraktivna i moderna, "Procjena funkcija i aproksimacije neuronskim mrežama", pa je izazvala veliko zanimanje brojnih nastavnika, suradnika i studenata osječkog sveučilišta. Dolazak prof. Barrona otvorio je nove mogućnosti za znanstveni razvoj statističara na sveučilištu u Osijeku. Također, konstruktivne rasprave o programima statističkih predmeta u teorijskom i primijenjenom aspektu te načinu izvođenja tih predmeta omogućila je statističarima Odjela za matematiku detaljan uvid u pristup nastavi statistike, kako na Sveučilištu Yale tako i na drugim američkim sveučilištima. (D. Grahovac, M.Benšić)

Možda ste propustili...

NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU OSIJEK POSTAVLJENA IZLOŽBA „HRVATSKI ARHITEKTI KROZ POVIJEST“

Predstavljanje portreta zaslužnih hrvatskih arhitekata

PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA VINOGRADARSKO-VINARSKOM POKUŠALIŠTU MANDIĆEVAC

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“

TAMARA MAZUR V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Za daljnji napredak Sveučilišta ključna je suradnja studenata i svih sveučilišnih instancija“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MALI JUBILEJ SLUŽBENOGA MJESEČNOG GLASILA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Sveučilišni glasnik slavi objavu 50. broja

2

ODJEL ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Produciraju vrhunske znanstvenike i stručnjake u području prirodnih znanosti, polju biologije

3

REALIZIRAN PROJEKT SREDIŠNJEGA DRŽAVNOG UREDA ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE

Ukupno 33 polaznika Ljetne škole Domovina iz šest zemalja svijeta posjetili Osijek i Sveučilište