Učionica
SURADNJA ODJELA ZA MATEMATIKU I SVEUČILIŠTA YALE

Dr. Andrew Barron predavao o statistici
Objavljeno 11. travnja, 2015.

Sredinom ožujka, u sklopu svojeg boravka u Osijeku, na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Josipa Strossmayera gostovao je prof. dr. sc. Andrew Barron, profesor statistike s Odjela za statistiku svjetski poznatog američkog Sveučilišta Yale.

Izrazito široko područje znanstvenog interesa prof. Barrona obuhvaća statističku teoriju informacija, granične teoreme u vjerojatnosti te neuronske mreže. Autor je više od 60 znanstvenih radova objavljenih u najcjenjenijim časopisima njegova područja istraživanja, a kao pozvani predavač održao je predavanja na brojnim konferencijama i skupovima te na više od 70 sveučilišta diljem svijeta. Bio je mentor 14 doktorskih disertacija, a za svoj rad osvojio je i nekoliko priznanja. Tako je, primjerice, 2005. godine nagrađen medaljom Instituta za matematičku statistiku (IMS). Osim uspješnom akademskom i znanstvenom karijerom prof. Barron ističe se uspjesima i u svojem hobiju - zrakoplovnom modelarstvu slobodno letećih modela. Osvojio je pet nacionalnih prvenstava u SAD-u te bio član tima pobjednika svjetskog prvenstva 2013. godine.

Tijekom posjeta Odjelu za matematiku prof. Barron sudjelovao je u nekoliko radnih sastanaka s grupom statističara Odjela te je održao predavanje na Matematičkom kolokviju, središnjem znanstvenom seminaru te sastavnice. Tema predavanja prof. Barrona bila je iznimno atraktivna i moderna, "Procjena funkcija i aproksimacije neuronskim mrežama", pa je izazvala veliko zanimanje brojnih nastavnika, suradnika i studenata osječkog sveučilišta. Dolazak prof. Barrona otvorio je nove mogućnosti za znanstveni razvoj statističara na sveučilištu u Osijeku. Također, konstruktivne rasprave o programima statističkih predmeta u teorijskom i primijenjenom aspektu te načinu izvođenja tih predmeta omogućila je statističarima Odjela za matematiku detaljan uvid u pristup nastavi statistike, kako na Sveučilištu Yale tako i na drugim američkim sveučilištima. (D. Grahovac, M.Benšić)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

2

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

3

ODJEL ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Provode brojna važna znanstvena istraživanja i projekte te razvijaju međunarodnu suradnju i mobilnost