Učionica
USPJEH STUDIJSKOG SMJERA ODJELA ZA MATEMATIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Diplomirani studenti matematike i računarstva traženi na tržištu rada
Objavljeno 11. travnja, 2015.

Dvogodišnji studijski smjer Matematika i računarstvo, pokrenut u akademskoj 2012./2013. godini na Odjelu za matematiku osječkog sveučilišta u okviru diplomskog studija matematike, pobudio je pozitivne reakcije poslodavaca pa se diplomirani studenti vrlo uspješno snalaze na tržištu rada, traženi su i vrlo se brzo zapošljavaju.

Pokretanje toga smjera bilo je potaknuto rastućom potrebom za dobro osposobljenim stručnjacima iz računarstva, a priprema za taj potez počela je još prije 15 godina. Tada je Odjel jednom asistentu osigurao uvjete za upis doktorskog studija Computer Science na Max-Planck-Institut für Informatik Saarbrücken. Tijekom boravka istraživača Odjela u toj prestižnoj njemačkoj znanstvenoj instituciji stvoreni su međunarodni kontakti i pokrenuta zajednička istraživanja na svjetski aktualnim temama, što je omogućilo okupljanje novih mladih znanstvenika oko Odjela za matematiku u tom području. Dugotrajan postupak priprema osigurao je kvalitetne nastavnike za provedbu studijskog programa koji se po mnogo čemu razlikuje od sličnih smjerova na ostalim hrvatskim sveučilištima. Proces izrade programa počeo je još 2004. godine, davno prije nego što su stvoreni uvjeti za njegovo izvođenje. Prvi prijedlog programa nastao je u suradnji sa znanstvenicima iz spomenutog Max-Planck instituta, zatim s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom na veliku brzinu kojom se mijenja računarstvo, prije samog pokretanja smjera program je usklađen s aktualnim tendencijama razvoja računarstva i potrebama tvrtki iz IT sektora.

S uvođenjem novoga smjera ujedno su se počeli pojačavati kontakti s gopodarstvom iz okruženja. Tako su stvoreni uvjeti za približavanje nastavnih programa Odjela za matematiku stvarnim potrebama realnog sektora, kao i za približavanje studenata Odjela tvrtkama, u kojima se nakon diplomiranja mogu zaposliti. Smjer Matematika i računarstvo nudi čvrste matematičke i računarske osnove na kojima se razvija sposobnost matematičkog i logičkog zaključivanja, što studente toga smjera bitno razlikuje od studenata tehničkih fakulteta. S druge strane, ovaj studijski program prati potrebe i dinamiku IT sektora sudjelovanjem stručnjaka iz toga sektora u mijenjanju studijskog programa, kao i u izvođenju dijela nastave.

(Mirta Benšić, Kristian Sabo)

Suradnja Odjela s brojnim tvrtkama iz IT sektora

U ovom trenutku suradnja s gospodarstvom omogućuje obavljanje stručne prakse studenata Odjela za matematiku u prostorima tvrtki, izradu diplomskih ili završnih radova u suradnji s poduzećima, dodatnu edukaciju studenata diplomskih studija sa strane stručnjaka iz prakse, sudjelovanje stručnjaka Odjela u rješavanju realnih problema za potrebe tvrtki te održavanje tematskih predavanja iz realnog sektora. Odjel za matematiku sklopio je sporazume o suradnji s brojnim tvrtkama iz IT sektora, pri čemu osobito treba istaknuti onaj s Osijek Software Cityjem, koji okuplja niz osječkih IT tvrtki i kontinuirano prati najbolje studente Odjela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike