Učionica
35. PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI

U 40 godina Sveučilišta u Osijeku promovirano 775 doktora znanosti
Objavljeno 11. travnja, 2015.

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 28. ožujka održana je 35. promocija doktora znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na kojoj je akademska zajednica obogaćena za 108 novih doktora znanosti iz područja prirodnih znanosti, tehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti te interdisciplinarnih područja znanosti.

Doktorima znanosti čestitali su i diplome im uručili rektor, prof. dr. sc. Željko Turkalj, prorektor za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Mario Vinković, te prorektor za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Rudolf Scitovski. “Ove godine imamo impozantan broj doktora znanosti, što je za svaku pohvalu. To je pokazatelj da je uložen veliki trud i napor da mladi istraživači dovrše svoj posao u zadanim rokovima. I ove je godine među novim doktorandima najviše liječnika, što pokazuje da Medicinski fakultet nastoji pomladiti svoj fakultet vlastitim kadrom. Tako velik broj doktora znanosti iz različitih područja potvrda je vrijednosti osječkog Sveučilišta, koje nudi različite programe doktorskih studija”, ističe rektor Željko Turkalj.

Na Sveučilištu u Osijeku tijekom njegova 40-godišnjeg postojanja promovirano je ukupno 775 doktora znanosti. Kako napominju na Sveučilištu, doktorska izobrazba važna je za razvoj akademske karijere, ali odgovara i na sve veće potrebe tržišta rada, kojemu su za razvoj potrebni stručnjaci koji će pridonijeti stvaranju novih znanja, proizvoda i usluga te primjeni suvremenih istraživačkih metoda. Ovom prigodom vodstvo Sveučilišta odlučilo je izdvojiti i predstaviti dva doktoranda - doc. dr. sc. Bojana Šarkanja i dr. sc. Domagoja Ševerdiju.

ODJEL ZA MATEMATIKU

Dr. sc. Domagoj Ševerdija

Dr. sc. Domagoj Ševerdija zaposlen je u suradničkom zvanju asistenta na Katedri za računarstvo Odjela za matematiku u Osijeku kao poslijedoktorand. Diplomirao je na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2007. godine, a akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja elektrotehnike stječe 2013. godine uspješno obranivši doktorsku disertaciju „Unaprijeđeni aproksimacijski algoritmi za pokrivanje 1.5D terena“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Gorana Martinovića. Objavio je nekoliko radova u vodećim svjetskim časopisima te prezentirao svoje radove na međunarodnim konferencijama. Sa stručnim radovima i angažmanom sudjelovao je u projektima popularizacije znanosti.

Područje njegova znanstvenog interesa je dizajn aproksimacijskih algoritama za računalno zahtjevne probleme iz područja kombinatorne optimizacije s primjenama u geometriji. Problemi kombinatorne optimizacije predstavljaju pronalaženje najboljeg rješenja za nekakav problem u kojem je prostor rješenja diskretan skup. Upravo u svojoj doktorskoj disertaciji predstavio je unaprijeđeni aproksimacijski algoritam za geometrijski problem pokrivanja posebnog tipa terena i dao efikasnu implementaciju kao rezultat svog istraživanja. Njegov rezultat može poslužiti kao pomoćni algoritam u različitim problemima pokrivanja, gdje je jedan od njih pronalaženje optimalne cijene i lokacije postavljanja komunikacijskih antena na nekom području čiji je cilj pokrivanje signalom tog područja u cijelosti.

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET

Doc. dr. sc. Bojan Šarkanj

Doc. dr. sc. Bojan Šarkanj zaposlen je na Katedri za biokemiju i toksikologiju PTF-a Osijek, na kojemu je i diplomirao 2007. Od iste godine zaposlen je kao znanstveni novak na projektu „Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksikogenoj zaštiti hrane“, u suradničkom zvanju asistent na navedenoj Katedri. Tijekom doktorskog studija više puta je usavršavao analitiku mikotoksina u Austriji te je sudjelovao u većem broju znanstvenih projekata, koje je prezentirao na više međunarodnih skupova. Trenutačno ima deset znanstvenih radova u prestižnim svjetskim časopisima. Dobitnik je nagrade PTF-a za posebna dostignuća u 2013. u znanstvenom, nastavnom i stručnom radu te nagrade Hrvatskog toksikološkog društva i Federacije europskih mikrobioloških društava za mlade znanstvenike. Doktorsku disertaciju „Utjecaj inhibitora glutation S – transferaze na produkciju aflatoksina plijesni Aspergillus flavus“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Tomislava Klapeca, redovitog profesora PTF-a Osijek, obranio je 6. lipnja 2014. Glutation S-transferaza je enzim kojim se organizmi brane od oksidativnog stresa, a ujedno i od štetnog djelovanja aflatoksina. Europska agencija za sigurnost hrane predviđa da će zbog klimatskih promjena upravo s njima biti sve više problema u Europi. Za plijesni je utvrđena povišena aktivnost istog enzima kod povišene produkcije aflatoksina. Dodatkom inhibitora navedenog enzima znatno se smanjila produkcija aflatoksina u in vitro uvjetima te su se najefikasnijima pokazali upravo prirodno prisutni inhibitori poput kvercetina i etakrinske kiseline.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike