Regija
RESPEKTABILAN NOVAC POTPOMOGNUTIM PODRUČJIMA

Svih osam općina u županjskoj Posavini
prima državnu novčanu potporu Najviše
Babinoj Gredi – 1,25 milijuna kuna,
najmanje Gradištu – 193.000 godišnje
Objavljeno 10. travnja, 2015.
Općinski proračun Babine Grede iznosi 2,2 milijuna kuna

ŽUPANJA - Ključni pokazatelji govore da županjska Posavina prednjači po nerazvijenosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Svih osam općina u županjskom kraju, prema Zakonu o regionalnom razvoju, dobiva državnu novčanu potporu na koju pravo ostvaruju jedinice lokalne samouprave ispod 75 posto standarda prosjeka Europske unije. U skupini najnerazvijenijih u Vukovarsko-srijemskoj županiji ukupno je pet općina, a prve četiri su iz županjskog kraja. Također je indikativno i to da su od sedam novih općina u županiji koje su uvrštene među primatelje državnih subvencija čak četiri s područja županjske Posavine.

Najveću potporu dobiva Općina Babina Greda, kojoj prema odluci Vlade, pripada iznos veći od polovine njenog izvornog proračuna. Načelnik Josip Krnić pozdravlja usklađivanje zakona Ministarstva regionalnog razvoja s europskom direktivom i klasifikaciju potpomognutih područja na drugačiji i, prema njegovu mišljenju, na puno pravedniji način negoli je to bilo svih proteklih godina.

- Babina Greda je na indeksu razvijenosti od 44 posto prosjeka na razini EU-a, što znači da nam u ovoj godini samo od države, izravno od Ministarstva financija, na općinski račun svaki mjesec redovito sjedne 115 tisuća kuna. Ovakav hvalevrijedan potez države velika je pomoć jedinicama lokalne samouprave koje su u teškoj situaciji. Konkretno, Babinoj Gredi priljev od 1,25 milijuna kuna godišnje puno znači. Dovoljno je samo reći da realni općinski proračun u Babinoj Gredi iznosi 2,2 milijuna kuna - kaže Krnić.

Podsjeća da je u prošloj godini Babina Greda imala podosta financijskih poteškoća, započeti su brojni projekti, priljev sredstava u proračun bio je vrlo slab i Općina je morala od banke uzeti pozajmicu od 600 tisuća kuna kako bi izmirila dospjele obveze.

- Ove godine očekujemo puno bolju situaciju i veće prihode u proračunu samim tim što nakon dobivanja uporabne dozvole za elektranu na biomasu, koja je puštena u probni rad, investitor mora za 17 hektara zemljišta platiti oko tri milijuna kuna - ističe.

Babina Greda kreće u usklađivanje prostornih planova i izradu Programa ukupnog razvoja kako bi poljoprivrednicima i obrtnicima olakšala povlačenje novca iz fondova EU-a.

- Velik je broj mladih ljudi iz našeg sela otišao trbuhom za kruhom u Švedsku, Irsku, Njemačku, Austriju. Nezaposlenost je velika, na natječaj za 10 radnih mjesta u javnim radovima javile su nam se čak 104 osobe. Ako znamo da Babina Greda po stanovniku ima BDP od samo 1150 kuna, to dovoljno govori samo za sebe - kaže načelnik.

Napominje da Općina ulaže maksimalne napore u poticanje i pružanje potpora gospodarstvenicima i poljoprivrednicima.

- Pokušavamo im pomoći i kao općina razviti još jedan značajan projekt - subvencioniranje povratka simentalca u naša domaćinstva, koji je zbog masovnog uvoza drugih grla i mliječnih krava nestao s našeg područja. A u bivšoj Jugoslaviji Babina je Greda bila prva po proizvodnji mlijeka, a time i po proizvodnji mesa. Nadamo se da će se naši OPG-ovi i poljoprivrednici vratiti na tu pasminu, čiji ćemo uzgoj maksimalno poticati na sve načine - otkriva Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U županiji najviše Općini Nuštar - 4,14 milijuna kn

Državna potpora Općini Gunja iznosi 863 tisuće kuna godišnje, Općini Drenovci 913 tisuća kuna, Općina Bošnjaci ostvaruje pravo na novčanu pomoć države u iznosu od oko 520 tisuća kuna, Općina Cerna 1,12 milijuna kuna, Općina Vrbanja 727 tisuća kuna, Općina Štitar 198 tisuća kuna, a najmanje Gradište - 193 tisuće kuna. Inače, najveću državnu potporu, što se tiče općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dobiva Općina Nuštar - 4,14 milijuna kuna. Kategorizacija nerazvijenih područja temelji se na indeksu razvijenosti koji je izračunat na temelju stope nezaposlenosti, dohotka i proračunskih prihoda po stanovniku, općega kretanja stanovništva i stope obrazovanosti. Najveći utjecaj na konačni obračun imaju stopa nezaposlenosti i izračun dohotka po stanovniku.

3 milijuna kuna

Babogredci očekuju za zemlju od investitora u bioenerganu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana