Kultura
RENDEZ-VOUS - PRILIKA ZA OTKRIVANJE SUVREMENE FRANCUSKE, NJEZINE KULTURE I UMIJEĆA ŽIVLJENJA OD SVIBNJA DO RUJNA

Od predavanja Thomasa Pikettyja do izložbe Tour de France
Objavljeno 10. travnja, 2015.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj počinje u travnju pretprogramom. Višemjesečno istraživanje francuske kulture službeno će početi u svibnju velikom izložbom Augustea Rodina te izvedbom opere “Pelléas et Mélisande” C. Debussyja. Do kraja rujna održat će se više od 150 događanja.

Početak festivalskih aktivnosti obilježit će predavanje najutjecajnijeg svjetskog ekonomista Thomasa Pikettyja, koji će u okviru programa Filozofskog teatra (9. travnja) predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige “Kapital u 21. stoljeću”. Nekoliko dana kasnije, politolog Joseph Maïla održat će predavanje na temu Diplomacija kao izazov religijama.

Na 28. muzičkom biennalu jedno od ključnih skladateljskih imena bit će franc. skladatelj Bruno Mantovani, a tijekom festivala bit će izveden niz njegovih djela. Na zatvaranju MBZ-a bit će praizvedene dvije baletne jednočinke u koreografiji Pascala Touzeaua. U Zagreb dolazi i mladi, višestruko nagrađivani orguljaš Thomas Ospital koji će u crkvi sv. Marka otvoriti drugi međunarodni ciklus orguljaških koncerata.

U kinu Europa bit će predstavljen novi roman Slavenke Drakulić “Dora i Minotaur − moj život s Picassom” te prikazan dokumentarni film Željka Senečića posvećen Maarovoj. Na Noir Film Festivalu gostovat će nagrađivani autor i scenarist Tonino Benacquista, a na 9. festivalu tolerancije publika će moći pogledati osam francuskih koprodukcija. Festival će ugostiti redatelja Jeana Bodona.

Povodom prvog izdanja utrke Tour de Croatie bit će postavljena izložba fotografija Tour de France kojom se 2013. obilježila 100. obljetnica ovog poznatog natjecanja. Zagreb će ugostiti i izložbu fotografija konceptualnog umjetnika Philippea Ramettea, poznatog po nadrealističkim radovima koji istražuju pojam gravitacije.

Hrvatsku publiku početkom svibnja očekuje Adriatic Lagoon Regatta u Splitu. Istodobno će se održavati Međunarodni susret penjača u Paklenici, a sudjeluju Charlotte Durif, Mathieu Bouyoud, François Lombard, Olivier Fourbet, Titouan Dechamboux, Léo Dechamboux i Tanguy Topin. Rendez-vous će se održavati u cijeloj Hrvatskoj, točnije u 22 grada.N.Vekić

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike