TvObzor
IGRA PRIJESTOLJA

Najgledanija HBO serija svih vremena
Objavljeno 10. travnja, 2015.

Home Box Office, vodeća premium televizijska mreža s ponosom najavljuje ekskluzivnu premijeru nove, pete sezone kultne HBO serije “Igra prijestolja“, koja će na HBO-u u Hrvatskoj biti emitirana u isto vrijeme kada i u SAD-u: 13. travnja, u noći između nedjelje i ponedjeljka, u 3 sata po lokalnom vremenu.

Serija ovjenčana nagradama

Najgledanija HBO serija svih vremena, ovjenčana brojnim “Emmy“, “Zlatni globus“ i “Peabody” nagradama, bit će od jutarnjih sati u ponedjeljak, 13. travnja, dostupna i na našoj internet usluzi videa na zahtjev HBO GO-a, a ponovno prikazivanje na HBO kanalu zakazano je istog dana i u udarnom terminu u 20.05 sati

Ekskluzivna premijera pete sezone “Igre prijestolja” bit će istovremeno emitirana u 170 zemalja diljem svijeta.

Kultna serija i svjetski televizijski fenomen, “Igra prijestolja”, utemeljena na fantastičnim bestselerima Georgea R. R. Martina „Pjesma leda i vatre“, epska je priča o izdaji i plemenitosti smještena na kontinent Westeros, gdje ljeta i zime mogu trajati godinama, a samo je žudnja za moći vječna.

Izvršni producenti “Igre prijestolja” su David Benioff, D. B. Weiss, Carolyn Strauss, Frank Doelger i Bernadette Caulfield; suizvršni producenti su Guymon Casady, Vince Gerardis i George R. R. Martin, a producenti su Chris Newman, Greg Spence, Lisa McAtackney i Bryan Cogman.

Novi zanimljivi zapleti

U novoj sezoni kroz 10 epizoda donosi brojne zanimljive zaplete koji će se razvijati do svoje neizbježne, često krvave završnice. Nakon šokantnih smrti u četvrtoj sezoni (Joffrey, Tywin, Oberyn, Shae), peta sezona počinje s prazninom na vladajućem vrhu koju protagonisti diljem Westerosa i Essosa žele što prije ispuniti. U Crnome zamku Jon Snow bori se da pronađe ravnotežu između dužnosti prema Noćnoj straži i zahtjevima tek pridošlog Stannisa Baratheona koji se proglasio zakonitim kraljem Westerosa. U međuvremenu, Cersei se muči zadržati moć u Kraljevu Grudobranu okružena Tyrellovima i unatoč usponu religijske skupine koju predvodi enigmatični Vrhovni Vrabac, dok Jamie kreće na tajnu misiju. Preko Uskog mora, Arya traži staroga prijatelja dok bjegunac Tyrion pronalazi novu svrhu. Dok opasnost raste u Meereenu, Daenerys Targaryen otkriva da njezina klimava vladavina nad gradom zahtijeva teške žrtve.U ovoj sezoni bit će prikazane neke od najeksplozivnijih scena dosad, a obećanje da „zima dolazi“ postaje veća prijetnja nego ikad prije.

Pripremio: Nikola KUČAR Foto: HBO

PREMIJERA 13. TRAVNJA U 3 SATA

EKSKLUZIVNO NA HBO-u

SADRŽAJI EPIZODA

U prvoj epizodi Cersei (Lena Headey) i Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) privikavaju se na svijet bez Tywina. Varys (Conleth Hill) razotkriva urotu Tyrionu (Peter Dinklage). Daenerys (Emilia Clarke) se suočava s novom prijetnjom svojoj vladavini. Jon (Kit Harington) je uhvaćen u škripac između dva kralja.

Na početku druge epizode Arya (Maisie Williams) stiže u Braavos. Pod (Daniel Portman) i Brienne (Gwendoline Christie) naiđu na nevolje na putu. Cersei strahuje za sigurnost svoje kćeri u Dorneu dok se Ellaria Sand (Indira Varma) želi osvetiti zbog Oberynove smrti. Stannis (Stephen Dillane) dovodi Jona u iskušenje. Savjetnik dovodi Daenerys u iskušenje.

KRITIKE I NAGRADE

l Među pohvalnim kritikama četvrte sezone Los Angeles Times nazvao je “Igru prijestolja” - najboljom TV-serijom u povijesti, dodavši da joj “ni jedna druga serija nije ni blizu”, i da “televizija ne može biti bolja od ovoga”, dok je Newsday proglasio seriju “i dalje najboljom na televiziji“, davši joj ocjenu 5+.

l Hollywood Reporter pak je objavio da je “dosljedna izvrsnost 'Igre prijestolja' uistinu vrijedna divljenja“, dok ju je San Francisco Chronicle opisao kao “sjajnu seriju koja izaziva ovisnost”.

l U kolovozu 2014. serija je osvojila četiri Emmyja, za najbolju scenografiju suvremene ili fantastične serije (snimane jednom kamerom), za najbolju kostimografiju u serijama, za najbolju protetičku masku u serijama, miniserijama, filmovima ili specijalima te za najbolje specijalne vizualne efekte.

Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike