Osijek
DAN MARKIRANJA NIJE NAIŠAO NA MASOVAN ODZIV SREDNJOŠKOLACA

"Djeca traže pomoć. Treba ih saslušati, a ne kažnjavati"
Objavljeno 8. travnja, 2015.
Navodno su samo po dva razreda iz dviju škola kolektivno markirala

Pritisak je, čini se, urodio plodom - nije jučer bilo masovnog markiranja u srednjim školama, navodno su samo četiri razreda ostala gotovo jedinstvena te se nisu pojavila na nastavi.

Dan markiranja koji su organizirali osječki srednjoškolci, nakon početne masovne potpore među učeničkom populacijom, jučer nije doživio i masovni odziv. Premda se na Facebooku pojavio niz komentara popraćenih fotografijama kojima su učenici potvrđivali markiranje, prema dostupnim informacijama, samo su četiri razreda, po dva iz Treće gimnazije te Ekonomske i upravne škole, kolektivno markirala, uz niz pojedinačnih slučajeva.

Podsjetimo, prilikom pokretanja akcije organizatori su na Facebooku naveli: “Razlozi markiranja su prevelika opterećenost srednjoškolaca nastavnim programom te prekratki uskrsni praznici. Osim toga, želja nam je potaknuti jedinstvo i moć osječkih srednjoškolaca pa stoga pozivamo svoje vršnjake da komentare i svoje probleme pišu ministru Vedranu Mornaru.” Najava je podigla buru u školama, u nekima su održani sastanci s učenicima, koji su upozoreni da će biti kažnjeni. “Krenule su prijetnje”, bio je učenički komentar. A slični su se mogli čuti i jučer: “Škole su vršile pritisak, ravnatelji su nam prijetili kažnjavanjem.” Kakvu je to atmosferu napravilo među učenicima svjedoče neki od komentara s Facebooka: “Aj da vidimo koliko nas stvarno markira? Sad svi šutite, a prije tjedan dana ste bili glasni”, “Ma nemoj, a ti ćeš mi onda opravdati sate”...

Ipak, dio se učenika odazvao pozivu na “štrajk”, premda se prema prijepodnevnoj smjeni činilo da od markiranja neće biti ništa. “Svi su učenici došli u školu, čak ih je više nego što je uobičajeno”, rekao je Dražen Đapić, ravnatelj Prve gimnazije. “Bilježimo nekoliko izostanaka, ali to su pojedinačni slučajevi, a ne masovna pojava. Smatram da nema razloga za takav prosvjed i da se problemi mogu rješavati na drugačiji način”, kazala je Sandra Brajnović, ravnateljica Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas”. Ivan Adrić, ravnatelj Elektrotehničke i strojarske škole obišao je sve razrede u obje smjene, te, kazao je, svi su bili u školi.

I Snježana Barabaš-Seršić, ravnateljica Treće gimnazijem, prijepodne je poručila: “Učenici su došli na nastavu i nema nikakvih problema”, a poslijepodne nam je potvrdila - dva se razreda nisu pojavila na nastavi. “U 3.a došlo je troje učenika, a u 3.b samo jedan. Ukupno se nije pojavilo 50 učenika. Svi koji nisu došli dobit će neopravdane sate. Znali su kakve će biti posljedice. Neugodno me, međutim, iznenadila potpora roditelja”, zaključila je Barabaš-Seršić.

I nama se javilo nekoliko roditelja, koji su stali na stranu svoje djece: “Djeca traže pomoć. Na nespretan način, ali traže pomoć! I treba ih se saslušati, a ne kažnjavati”, komentar je jednog roditelja vrijedan pozornosti. Očekujemo kako će se o svemu ovome očitovati i resorni ministar.

Vesna LATINOVIĆ/R.I.
Učenici: Ne uči nas se kako primijeniti znanje u životu

“Djeca traže pomoć. Ne znaju kako, a nitko ih ne želi saslušati. Protiv sam toga da ih se kazni. Ubija im se svaka nada, a oni upozoravaju na problem koji je puno širi od kratkih praznika. Djeca zapravo traže reformu školstva, jer su preopterećena, jer ih se tjera da uče i rade kampanjski”, rekao nam je jedan od roditelja.

Te su nam riječi, zapravo, jučer potvrdili i sami učenici, i to porukama na kartonskim panoima koji su postavljeni u Trećoj gimnaziji upravo zato da napišu čime nisu zadovoljni. Evo što su, između ostalog, poručili: “Previše nepotrebnih predmeta”, “Češće razgovarati s učenicima”, “Potruditi se shvatiti učenike i njihove probleme”, “Ne uči nas se kako primijeniti znanje u životu”.

Najčitanije iz rubrike