Osijek
DOBILI SUDSKU PRESUDU

Fenomen “krezube gradnje” konačno došao na naplatu
Objavljeno 8. travnja, 2015.
Osječki urbanisti daju prednost ovakvoj sudskoj odluci

O fenomenu osječke tzv. krezube gradnje već smo napisali podosta tekstova. Podsjetimo, riječ je o terminu proizišlom iz građevinskog investicijskog booma u razdoblju od početka 2000-tih pa do početka krize.

Tada je u Osijeku, ne protivno odredbama urbanističkog plana, ali posve nelogično, u obiteljskim naseljima ili uz obiteljske kuće niknulo na desetke višekatnica.

Ta je slika podsjećala na dječji, odnosno starački osmijeh u kojem uvijek nedostaje poneki zub, pa je tako nastao ovaj asocijativni naziv. Investitorima je tada bilo najvažnije doći do raspoloživog zemljišta za izgradnju, ne obazirući se previše na cjelokupan izgled ulice, odnosno hoće li nekom od susjeda oduzeti pogled.

No sada bi ovaj fenomen krezubosti mogao dobiti posve novu dimenziju. Nedavno je jednom osječkom investitoru presuđeno da je dužan isplatom znatnog financijskog iznosa nadoknaditi štetu vlasniku obiteljske kuće uz koju je, i s lijeve i s desne strane, sagradio zgrade. Time mu je, prema ocjeni suda, umanjio tržišnu vrijednost nekretnine!

No, ne bi bilo toliko neuobičajeno da ove zgrade nisu sagrađene prije gotovo deset godina, te da u konačnici investitor više nema nikakvih imovinskih veza s obje zgrade. Naime svi su stanovi prodani, zgrada je etažirana i zna se vlasnik svakog četvornog centimetra u zgradi. Vlasnik obiteljske kuće ipak se tek prošle godine odlučio tužiti investitora.

Je li, dakle, na pomolu presedan prema kojemu bi, pozivajući se na ovakvu sudsku presudu, svaki vlasnik koji u neposrednom susjedstvu ima zgradu mogao tražiti pravo na odštetu? Hoće li ovakva presuda u konačnici odbiti potencijalne investitore u stanogradnji kada prođe kriza?

Osječki urbanisti daju prednost ovakvoj sudskoj odluci, kažu, oštećenoj stranci jest doista umanjena vrijednost imovine. No priznaju kako dijelom postoji odgovornost struke koja nije na vrijeme predvidjela razmjere štete ovakve gradnje.

Sudski su vještaci, s druge strane, skloniji pitanju gdje je bila stranka kada su se zgrade gradile. Investitor je, naime, ishodio sve potrebne dozvole - lokacijsku, građevinsku i uporabnu. Investitori su, naravno, uznemireni - umjesto da se priželjkuje njihov oporavak, nastavak gradnje, pa tako i novo zapošljavanje, retrogradno im se, kažu, utjeruje strah u kosti. Pitaju je li ovo novi mač nad njihovim glavama?

Dario KUŠTRO
Sunčani paneli u sjeni?!

Nevoljko su sugovornici htjeli “imenom i prezimenom” komentirati ovakvu situaciju, samo je arhitektica Danijela Lovoković podsjetila na jedan primjer. Jedan je vlasnik obiteljske kuće svojevremeno na krov instalirao sustav sunčanih panela. Sve je bilo u redu dok u susjedstvu nije niknula zgrada koja mu je posve zaklonila sunce...

SUDSKE PRESUDE - PRESEDANI?

S osječkih sudova stižu dvije zanimljive presude. Ova o nadoknadi štete je prva, a druga, koja je jače odjeknula u javnosti, o ništetnosti ugovora o kreditu u švicarskim francima. Obje strankama daju mogućnost da se sada pozivaju na “sudsku praksu” u sličnim predmetima.

struka

je također odgovorna, jer nije predvidjela razmjere štete ovakve gradnje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike