Novosti
SVE JE VIŠE ODVJETNIKA, A SVE MANJE NOVCA ZA NJIHOVE USLUGE

Umjesto 200, na osječkom području bilo
bi dovoljno samo 50 odvjetničkih ureda
Objavljeno 7. travnja, 2015.

Vezani članci

RAZGOVOR: PREDSJEDNIK HRVATSKE ODVJETNIČKE KOMORE

Travaš: Samo zastupamo svoje stranke, nisu odvjetnici krivi za sve nevolje građana

Hrvatsko odvjetništvo suočava se sa značajnim problemima, a jedan od najvećih je veliki priljev novih odvjetnika do kojeg dolazi zbog loše planiranog obrazovanja velikog broja pravnika, izjavio je nedavno za naš list Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Pojasnio je kako na povećanje broja odvjetnika utječu i otpuštanja pravnika iz gospodarstva, tako da dok istovremeno pravosuđe i državna uprava gotovo i ne primaju nove kadrove, velik broj pravnika pokušava osigurati egzistenciju u odvjetništvu. Travaš ističe kako se odvjetnicima stalno smanjuje djelokrug rada, premda su jedina profesija u kojoj se stalno zapošljavaju novi ljudi.

- Stopa zaposlenosti u odvjetništvu iznosi sedam posto godišnje, što znači da se na ukupno 4600 odvjetnika u Hrvatskoj, godišnje upiše oko 300 novih kolega. To je golemi pritisak na profesiju, jer je gospodarstvo, kao i kupovna moć građana, slabo i iscrpljeno, što se izravno reflektira i na odvjetnike kojima nedostaje posla - naglašava Travaš. Napominje kako odvjetnički posao danas nije tako unosan kao što se u javnosti misli.

- Pojedini primjeri koji se iznose u medijima su izuzetci, dok većina odvjetnika ima standard prosječnog građanina - kaže.

Na području Osječko-baranjske županije, kako neslužbeno doznajemo, u posljednjih godinu dana nije zabilježeno povećanje broja odvjetnika te ih je u Odvjetničkom zboru Osijek, koji obuhvaća područja pod nadležnošću Županijskog suda u Osijeku, nešto manje od 200. Međutim velik priljev zabilježen je prije šest-sedam godina, kada je odjednom na i tako krizom pogođeno tržište “stiglo” gotovo 50 novih odvjetnika.

- Ne može naša struka biti izolirana od okoline u kojoj radimo. Na naš posao reflektira se situacija u kojoj se nalaze građani, obrtnici i posebice tvrtke..., tako da smo i mi odvjetnici itekako suočeni s krizom - kaže nam jedan osječki odvjetnik želeći ostati anoniman.

Njegov kolega, koji također ne želi da mu se ime spominje u novinama, ističe da je sve osječke odvjetnike duboko potreslo ubojstvo Vlatka Vidakovića, to više što je i ne tako davno okrutno ubijen Lujo Medvidović.

Ovaj osječki odvjetnik, zbog prilično lošeg stanja gospodarstva na području Osijeka, ima otvoren i ured u Zagrebu. On drži da bi na području koje pokriva Županijski sud u Osijeku bio sasvim dostatan broj od 50 odvjetničkih ureda umjesto njih gotovo 200.

Igor MIKULIĆ
UMJESTO UDRUŽIVANJA U KRIZI, ODVJETNICI ŽELE RADITI SAMI

Iskusni osječki odvjetnik ističe kako je nevjerojatno to što se vrlo malo odvjetnika odlučuje na udruživanje u zajedničke urede. U razvijenijim zapadnim zemljama to je sasvim normalan način rada, u kojem se nastoje smanjiti troškovi, ali i povećati razina usluge, jer takav ured ima više odvjetnika koji su specijalizirani za različita područja. “S obzirom na specijaliste, taj ured može ponuditi vrhunske usluge i samim tim privući više klijenata. Logično bi bilo očekivati da će se i kod nas, posebice u krizi, događati takvo nešto, međutim kod nas je obrnuto - i dalje mladi odvjetnici najčešće kreću u posao sami. I onda nije nikakvo čudo vidjeti da među tvrtkama ili građanima s blokiranim računima ili suočenih s ovrhama ima i odvjetnika”, priča nam.