Osijek
STUDENTSKI CENTAR PREGOVARA S POSLODAVCIMA

Više od 500 studenata iz Osijeka radit će na Jadranu
Objavljeno 7. travnja, 2015.

Uskoro će se velik broj studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera zaputiti prema jadranskoj obali u potrazi za sezonskom zaradom. U osječkom Studentskom centru očekuju da će ponovno najmanje 500 studenata pronaći privremene poslove na moru.

“Svake godine otprilike u ovo vrijeme, ali učestalije krajem travnja i u svibnju, javljaju nam se poslodavci koji žele studente za rad tijekom turističke sezone na Jadranu. Do sada smo bili u pregovorima sa šest ili sedam većih touroperatera koji su tražili studente s određenim znanjima za rad kao turistički animatori. Neki od njih održali su prve susrete i kontakte sa studentima u našem prostoru, a neki su to organizirali u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, gdje smo isto tako uputili studente koji su zainteresirani za rad”, ističe Tihomir Milinović, rukovoditelj Studentskog servisa.

Ovakvim načinom uspostave kontakta s poslodavcima nastoje studente pravodobno informirati o terminima odlaska na rad na more, o razdoblju u kojem bi se ponuđeni posao obavljao te im na taj način ostavljaju dovoljno vremena da pokušaju izabrati za sebe odgovarajuće vrijeme i posao koji im odgovara, odnosno da svoje primarne obveze, dakle obveze na fakultetu, pokušaju uskladiti s obavljanjem ponuđenog posla. “Za studente je najviše ponuda pomoćnih poslova, vezanih uz rad u ugostiteljstvu: pomoćno osoblje u kuhinji, poslovi čišćenja i pospremanja te jednostavniji poslovi posluživanja gostiju. No, iz godine u godinu sve je više poslova za koje se traži određena stručnost, vještina, znanja i iskustva, znanja stranih jezika, određene licence. To su i bolje plaćeni poslovi. Tako su i ove, kao i prijašnjih godina traženi turistički animatori koji za turiste veće platežne moći organiziraju razne igraonice, predstave, igre na vodi, aktivno sudjeluju u osmišljavanju zabave za goste”, kaže Milinović.

Česte su i ponude za rad u manjim obiteljskim hotelijerstvima ili tvrtkama, gdje se studenti vrlo brzo uklope i često iste osobe budu tražene i godinu poslije, a u potražnji ponovno prednjače Istra i sjeverni Jadran. Dosta je ponuda za rad na štandovima, dakle na otvorenome, bilo da se radi o prodaji određene robe, suvenira ili pomoć pri pripravljanju i prodaji brze hrane na plažama ili iznajmljivanja raznih rekvizita. “Zarada studenta varira i uvjetovana je, između ostaloga, time sudjeluje li poslodavac u plaćanju prijevoza do turističkog odredišta gdje se posao obavlja, osigurava li studentu besplatnu prehranu i smještaj, ali i o tome koliko je dnevno radno vrijeme. Još je rano za predviđanja koliki će biti interes poslodavaca za radom studenata, jer većina studenata zbog svojih obaveza na fakultetima može početi s radom tek krajem lipnja, tako da je tada i veća ponuda poslova na Jadranu. Poslodavci znaju za ovaj 'problem', te studente nastoje uposliti u top-sezoni, dakle u srpnju i kolovozu. Vjerujemo da će i ove godine biti tako”, zaključuje Milinović. T. Levak

NAJMANJI PROBLEM – PREHRANA

Milinović ističe kako u prvim pregovorima s poslodavcima nastoje za studente dogovoriti što bolje uvjete, dakle dobru zaradu, dobre uvjete rada, stanovanja i prehrane tijekom obavljanja posla.

“Najčešće prehranu tijekom rada nije ni problem dogovoriti, jer je u osnovnoj djelatnosti većine tih poslodavaca i pripremanje hrane za goste”, iznosi Milinović.

NAJTRAŽENIJI: pomoćno osoblje u kuhinji, poslovi čišćenja i pospremanja te jednostavniji poslovi posluživanja gostiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PARADOKS NA OSJEČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA

Manjih stanova ni za lijek,
a grade veće od 100 m2

2

SVEČANO BOGOSLUŽJE U EVANGELIČKOJ CRKVI

Proslavljen Dan Reformacije i
150. obljetnica crkvene općine

3

ZAVRŠILI PRVU ETAPU RADOVA

Obnovili 1400 metara staza