Gastro
11. “ZLATNA JABUKA”

U Vinkovce stižu najbolji hrvatski kuhari i slastičari
Objavljeno 7. travnja, 2015.
Sva jela moći će se kušati na svečanoj večeri

Hrvatski kuharski savez pokrenuo je više projekata u smjeru njegovanja autohtonosti kuhinja i baštine pojedinog kraja, tzv. bakinu kuhinju i edukaciju kuhara preko svoje Akademije, a polaznici su ta svoja novostečena znanja mogli najbolje pokazati na natjecanjima.

Restoran “Barun Trenk” Vinkovci u petak, 17. travnja, domaćin je 4. kola Hrvatskog kuharskog kupa 11. “Zlatna jabuka”, koji se održava u organizaciji Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Hrvatski kuharski kup "Zlatna jabuka" održava se u sklopu 19. Sajma zdravlja, ali kao zasebni gastrofest na koji dolaze kuhari i slastičari iz najeminentnijih restorana i hotela Lijepe Naše, koji se rado odazivaju na natjecanja za "Kristalnu kuhaču".

- Odazivaju se jer znaju da dolaze na najbolje organizirani gastrofest u Hrvatskoj, po programu i sadržaju, u dvodnevnom druženju, te s najvećim brojem natjecatelja. I ove godine očekujemo 15-20 ekipa, koje će svojom kreativnošću i inventivnošću stvarati umjetnička djela na zadanu temu od namirnica bogate flore i faune Slavonije i Srijema, što će biti poslastica za oči i dušu, te tako dokazati da su kuhari umjetnici svoje struke. Sva jela moći će se kušati na svečanoj večeri 17. travnja u 20 sati u dvorani “Barun Trenk”, kad će biti proglašeni najbolji po kategorijama - istaknuo je Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije.

Uvod u 11. Zlatnu jabuku bit će u četvrtak, 16. travnja, kad će organizatori sve sudionike provesti kroz središte Vinkovaca i pokazati im kulturno-arheološko značenje grada, kao i Stalni etnološki postav Gradskog muzeja, a potom će na salašu “Tena” biti domjenak zahvale, na kojem će se pripremati autohtona jela s roštilja, ražnja, ispod peke, iz kotlića.

U petak, 17. travnja, u sklopu 19. Sajma zdravlja, kuhari će kuhati staro zaboravljeno autohtono jelo, slavonski paprikaš u kotlušama na otvorenom, kako bi se prodajom hrane prikupio novac za edukaciju mladih Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije. Prve porcije podijelit će župan Božo Galić, gradonačelnik Vinkovaca, dr. Mladen Karlić, i netko od dužosnika ili počasnih gostiju.

Kuhari iz cijele Hrvatske natjecat će se u pripremanju svečane hladne plate od pilećeg filea, slanine te sira. Prilog će biti povrtna garnitura prilagođena posluživanju s buffet stola. Toplo glavno jelo bit će svinjski but s gljivama i kukuruzom šećercom, a prilog žitarice i povrće - brokula, prezentirano u toplim kupkama za serviranje s buffet stola. Na kraju će se pripremati hladni desert pripremljen od jabuke, orašastih plodova, prhkog tijesta i meda te lisnatog ili vučenog tijesta i svježeg sira.

Hrvatski kuharski kup održava se u više gradova Republike Hrvatske a tako se skupljaju bodovi za osvajanje prestižne nagrade "Kristalna kuhača".

Mario KOKAJ

Kuhari će kuhati staro zaboravljeno autohtono jelo - slavonski paprikaš u kotlušama na otvorenom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3