Kultura
PRVI DOKTOR UMJETNOSTI U VINKOVCIMA I JEDAN OD 20 U HRVATSKOJ

Marko Šošić: Uvijek sam maštao da ću nakon akademije živjeti američki san
Objavljeno 7. travnja, 2015.
Jedini sam u Hrvatskoj koji se bavi problemom slike sna

Akademski slikar i profesor likovne kulture Marko Šošić iz Vinkovaca uspješno je obranio svoju doktorsku disertaciju “San - slikanje sna po neposrednom promatranju”, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prvi je doktor umjetnosti u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji te među 20 u Hrvatskoj.

Zanimanje za slikarstvo, danas 40-godišnji Marko, pokazivao je još kao dijete za vrijeme boravka u vrtiću, gdje su tete u vrtiću njegove radove uvijek stavljale na pano.

- Jabuka ne pada daleko od stabla, a moja je mama uvijek voljela crtati, iako je bila učiteljica njemačkog jezika. Uvijek me poticala. Crtanje i ta umjetnička priča stalno su se provlačili kroz moj život, no u trećem razredu osnovne škole čvrsto sam odlučio biti kirurg, jer su me biologija i kemija jako zanimale. Nakon završene osnovne škole, upisao sam Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Vinkovcima, a onda se dogodio Domovinski rat pa sam školovanje nastavio u Austriji, na Umjetničkoj gimnaziji. Uslijedile su pripreme za ALU, uz prvog pravog mentora, Stjepana Jozića. Te 1994. nisam se uspio upisati u Zagrebu, pa sam '96. upisao akademiju u Širokom Brijegu, gdje je i počeo moj put u slikarstvu - kaže Marko, koji je 2001. diplomirao u klasi prof. Ante Kajinića. Vratio se u Vinkovce i počeo raditi u srednjoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića.

- Nisam niti sanjao da ću raditi u školi, uvijek sam maštao da ću po završetku akademije putovati, izlagati i živjeti nekim američkim životom, no nije to baš tako. Malo umjetnika može živjeti od svoga rada, posebice u Hrvatskoj. Kada sam počeo predavati, ubrzo sam shvatio da jako volim svoj posao pa sam ostao gotovo tri godine u školi i u međuvremenu položio stručni ispit. Prije 10 godina počeo sam raditi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, kao profesor grafičkog dizajna i crtanja i slikanja. Uz pedagoški rad, uspijevao sam slikati i izlagati. Četiri godine kasnije doslovce sam preko noći odlučio upisati poslijediplomski doktorski studij. Prvo sam otišao u Ljubljanu, no oni nisu te godine upisivali novi naršataj pa sam se 2009. upisao na ALU u Zagrebu i doktorirao 28. ožujka - ističe Marko. Doktorat iz slikarstva najviša je moguća titula humanističkih znanosti ili društvenih znanosti.

- U dogovoru s mentorima Igorom Rončevićem i Marcelom Bačićem, došao sam na ideju napisati doktorat na temu slikanja slike sna. To me oduvijek zanimalo. Od srednje škole, gotovo 20 godina, vodim 'Dnevnik snova' u koji zapisujem i skiciram, pa sam dobro istrenirao sjećanje na san, do najsitnijeg detalja. Koliko je meni poznato, jedini sam u Hrvatskoj koji se bavi problemom slike sna, kako se san može vizualizirati, a ne tumačiti - zaključio je Marko Šošić.

Mario KOKAJ

Još su tete u vrtiću uvijek Markove radove stavljale na pano

PRVA IZLOŽBA U VINKOVCIMA

Marko Šošić prije mjesec dana počeo je raditi na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, a koncem travnja priprema izložbu u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”. Svojim se rodnim Vinkovcima želi predstaviti prvi put izložbom koju je pripremao punih pet godina.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike