Ekonomija
U TRAVNJU NATJEČAJ

Malim poljoprivrednicima nepovratno i do 15.000 eura
Objavljeno 4. travnja, 2015.
Prijave će biti vrlo jednostavne te će seljaci moći sami napisati projekt

Tijekom travnja prvi put bit će raspisan natječaj za Podmjeru 6.3 – Ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva u sklopu koje prihvatljivi korisnici mogu dobiti 15.000 eura i sve prema vrlo jednostavnim procedurama, najavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, za dobivanje spomenutog iznosa korisnici će biti u obvezi izraditi jednostavan poslovni plan, po čijoj će se realizaciji i isplaćivati spomenuti iznos. Potpora će se moći upotrijebiti za sva ulaganja u poljoprivrednu djelatnost, kako ju definira Zakon o poljoprivredi, a zanimljivo je kako je u sklopu ove mjere prihvatljivo i ulaganje u kupovinu životinja.

“Prihvatljivi korisnici ove podmjere poljoprivredna su gospodarstva koja pripadaju u razred ekonomske veličine od 2000 do 7999 eura. Primjerice, u ovom su rasponu oni koji imaju od dva do sedam krava, no ne i oni s primjerice 12. Kolika je ekonomska veličina svakog poljoprivrednog gospodarstva može se informativno provjeriti putem FADN kalkulatora objavljenog na mrežnoj stranici www.savjetodavna.hr, a točan izračun obavljaju djelatnici Savjetodavne službe u svojim uredima diljem Republike Hrvatske.

Kako bi se pristup ovim sredstvima omogućio što većem broju korisnika, Ministarstvo poljoprivrede tijekom travnja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku organizira edukativne radionice na kojima bi se potencijalni korisnici trebali obučiti za samostalnu izradu poslovnog plana, čime se smanjuju i njihovi troškovi koji bi mogli nastati angažiranjem primjerice privatnih konzultanata.

- Budući da očekujemo veliki interese za ovu mjeru, a educirati nećemo moći sve zainteresirane, dodatno obavljamo obuku i po dva djelatnika Savjetodavne službe iz svake županije, koji će biti na usluzi svim prihvatljivim korisnicima ove mjere - naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Zdenka RUPČIĆ

Sve informacije o mjerama Programa ruralnog razvoja mogu se pronaći na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede www.mps.hr/ipard/

100 %

ukupno prihvatljivih troškova može se dobiti potpora po korisniku

Prihvatljivi troškovi

kupnja domaćih životinja

jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala

kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora

podizanje novih i /ili restrukturiranje postojećih nasada

građenje i /ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih površina uključujući i promidžbe

kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta

kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme

MATO BRLOŠIĆ

predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Dobar start za razvoj malih gospodarstava

- Ova je mjera jako dobar start za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je gospodarstvima koji godišnje dobiju potpora ispod 5000 kuna, a takvih je u Hrvatskoj 78.000. Naime, ovdje valja pojasniti da u nekim članicama EU-a mali poljoprivrednici na godišnjoj razini dobiju potpore u iznosu od 1200 eura, a mi smo to ograničili na svega 5000 kuna. HPK je predlagala da u Zakon o potporama uđe veći iznos za male poljoprivrednike, no to nije prošlo. No, ova će mjera svakako pomoći razvoju malih gospodarstava posebice, jer će projekt biti jednostavno napisati, a 50 % od prihvatljivih troškova moći će dobiti i prije početka investicije, a 50 % po završetku investicije što nije slučaj za primjerice ostale mjere gdje se sredstva iz EU-a dobiju tek po završetku investicije.

Možda ste propustili...

DOBRE PROGNOZE ZA SLJEDEĆE TROMJESEČJE

Zapošljavati planira trećina poslodavaca

RADE NA UNAPRJEĐIVANJU PROIZVODNJE

Podravka planira otkupiti 40 tisuća tona pšenice

15 LIPA JEFTINIJE GORIVO

Članovima HPK-a popust kod Croduxa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA NARODNA BANKA

Kuna je oslabila prema euru

2

OCJENJIVANJE KAKVOĆE KULENA U ŽK-U OSIJEK

Među 58 uzoraka kulena izabrali su šampiona

3

PREDSTAVNICI HPK-a SASTALI SE S HOGANOM

Novi prijedlog ZPP -a ne prati stanje u poljoprivredi