Ekonomija
U TRAVNJU NATJEČAJ

Malim poljoprivrednicima nepovratno i do 15.000 eura
Objavljeno 4. travnja, 2015.
Prijave će biti vrlo jednostavne te će seljaci moći sami napisati projekt

Tijekom travnja prvi put bit će raspisan natječaj za Podmjeru 6.3 – Ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva u sklopu koje prihvatljivi korisnici mogu dobiti 15.000 eura i sve prema vrlo jednostavnim procedurama, najavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, za dobivanje spomenutog iznosa korisnici će biti u obvezi izraditi jednostavan poslovni plan, po čijoj će se realizaciji i isplaćivati spomenuti iznos. Potpora će se moći upotrijebiti za sva ulaganja u poljoprivrednu djelatnost, kako ju definira Zakon o poljoprivredi, a zanimljivo je kako je u sklopu ove mjere prihvatljivo i ulaganje u kupovinu životinja.

“Prihvatljivi korisnici ove podmjere poljoprivredna su gospodarstva koja pripadaju u razred ekonomske veličine od 2000 do 7999 eura. Primjerice, u ovom su rasponu oni koji imaju od dva do sedam krava, no ne i oni s primjerice 12. Kolika je ekonomska veličina svakog poljoprivrednog gospodarstva može se informativno provjeriti putem FADN kalkulatora objavljenog na mrežnoj stranici www.savjetodavna.hr, a točan izračun obavljaju djelatnici Savjetodavne službe u svojim uredima diljem Republike Hrvatske.

Kako bi se pristup ovim sredstvima omogućio što većem broju korisnika, Ministarstvo poljoprivrede tijekom travnja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku organizira edukativne radionice na kojima bi se potencijalni korisnici trebali obučiti za samostalnu izradu poslovnog plana, čime se smanjuju i njihovi troškovi koji bi mogli nastati angažiranjem primjerice privatnih konzultanata.

- Budući da očekujemo veliki interese za ovu mjeru, a educirati nećemo moći sve zainteresirane, dodatno obavljamo obuku i po dva djelatnika Savjetodavne službe iz svake županije, koji će biti na usluzi svim prihvatljivim korisnicima ove mjere - naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Zdenka RUPČIĆ

Sve informacije o mjerama Programa ruralnog razvoja mogu se pronaći na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede www.mps.hr/ipard/

100 %

ukupno prihvatljivih troškova može se dobiti potpora po korisniku

Prihvatljivi troškovi

kupnja domaćih životinja

jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala

kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora

podizanje novih i /ili restrukturiranje postojećih nasada

građenje i /ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih površina uključujući i promidžbe

kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta

kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme

MATO BRLOŠIĆ

predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Dobar start za razvoj malih gospodarstava

- Ova je mjera jako dobar start za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je gospodarstvima koji godišnje dobiju potpora ispod 5000 kuna, a takvih je u Hrvatskoj 78.000. Naime, ovdje valja pojasniti da u nekim članicama EU-a mali poljoprivrednici na godišnjoj razini dobiju potpore u iznosu od 1200 eura, a mi smo to ograničili na svega 5000 kuna. HPK je predlagala da u Zakon o potporama uđe veći iznos za male poljoprivrednike, no to nije prošlo. No, ova će mjera svakako pomoći razvoju malih gospodarstava posebice, jer će projekt biti jednostavno napisati, a 50 % od prihvatljivih troškova moći će dobiti i prije početka investicije, a 50 % po završetku investicije što nije slučaj za primjerice ostale mjere gdje se sredstva iz EU-a dobiju tek po završetku investicije.

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike