Svijet
VIDEOZAPIS IZ MOBITELA JEDNE OD ŽRTAVA

Snimka užasa iz Airbusa
Objavljeno 1. travnja, 2015.

Njemački dnevnik Bild i francuski magazin Paris Match tvrde da su došli u posjed videozapisa snimljenog mobitelom na kojem su zabilježeni posljednji trenuci Airbusa A320 kompanije Germanwings.

Njega je kopilot Andreas Lubitz srušio u francuskim Alpama ubivši sebe i 149 putnika i članova posade. Prema onome što pišu ti mediji čini se da se videozapis iz mobilnog uređaja podudara s dosadašnjim dokazima 'izvučenim' iz pronađene crne kutije. Bild piše da su scene “kaotične i drhtave” te da se čuju krici “Moj bože!”, na nekoliko jezika, što ukazuje na to da su putnici bili svjesni što ih čeka. Tužitelj Brice Robin, koji rukovodi istragom u Francuskoj, kaže da ni jedan od mobilnih telefona pronađenih na mjestu nesreće nije poslan na analizu i da ne zna kako su mediji došli u posjed zapisa. “Svi mobilni telefoni zasad su u Seynes-Les-Alpes. Ako su ljudi pokupili mobilne telefone s mjesta nesreće, ja o tome nemam saznanja”, rekao je tužitelj za Reuters. Njemački Bild tvrdi da je videozapis koji posjeduje neupitno autentičan. Na njemu se, piše dnevnik, čuju tri snažna udarca u metal, što se tumači pokušajima pilota da se probije u upravljačku kabinu zrakoplova. Na kraju videozapisa vidljivo je snažno podrhtavanje, a avion se snažno naginje na jednu stranu. Zapis završava serijom krikova, piše Bild.

Eduard SOUDIL
 
 
POSLJEDNJIH 6 MINUTA

10.34 - Čuje se prvi alarm (upozorenje o poniranju i potrebi da se podigne avion). Zvuci putnika koji u panici trče zrakoplovom.

10.35 - Čuje se snažno lupanje po metalu. Kapetan pokušava otvoriti vrata polugom.

10.37 - Drugi alarm, audiovizualna upozorenja o neposrednoj prijetnji udara o zemlju. Kapetan viče: "Otvori jeb... vrata!"

10.38 - Usprkos buci, može se čuti kako Lubitz normalno diše kroz masku s kisikom. Zrakoplov je na visini od 4000 metara.

10.40 - Čuje se žestok udarac, iznutra krici. Airbus udara u planinu s desnim krilom. Minutu kasnije, muk.

Najčitanije iz rubrike