Novosti
94,16 POSTO GRAĐANA JE NA REFERENDUMU BILO PROTIV TERMOELEKTRANE

23 % birača formira Vladu, a 35 % nije dovoljno za odluku o ekološkoj budućnosti
Objavljeno 1. travnja, 2015.

Iako su se građani Labinštine na referendumu o termoelektrani na uvozni ugljen Plomin C vrlo uvjerljivo s čak 94,16 posto glasova usprotivili ovome projektu, Vlada pokušava negirati rezultate koristeći izgovor kako je izlaznost bila manja od 50 posto, upozorila je Zelena akcija.

- Činjenica je da na gotovo ni jednom referendumu te niti jednim izborima u Hrvatskoj volja građana nije bila izražena ovako jasno kao na referendumu o Plominu C. Za aktualnu vladajuću koaliciju je na izborima 2011. u 11 izbornih jedinica glasalo samo 23 posto ukupno registriranih birača, ali s obzirom na ukupnu izlaznost, imali su dovoljno mandata da formiraju Vladu. Dakle, unatoč tome što čak 77 posto birača nije glasalo za Kukuriku koaliciju, bilo im je omogućeno stvaranje Vlade koja će donositi sve bitne odluke za državu u razdoblju od čak 4 godine. Slično, za aktualnu predsjednicu je u siječnju ove godine u drugom krugu izbora u 11 izbornih jedinica glasalo 30 posto ukupno registriranih birača. S druge strane, na referendumu o Plominu C čak 35 posto ukupno registriranih birača na tom području direktno se suprotstavilo gradnji termoelektrane. Usprkos evidentno većem suglasju birača o Plominu C nego o Vladi RH, ministar Vrdoljak poručuje kako se neće obazirati na rezultate referenduma, nezadovoljni su u Zelenoj akciji.

Usporedba oko usuglašenosti građana vrijedi i za referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kao i za referendum o ustavnoj definiciji braka. Na prvom, 29 posto ukupno registriranih birača glasalo je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a na drugom je samo 25 posto ukupno registriranih birača glasalo za ustavnu definiciju braka. Kao što je poznato, oba referenduma su bila valjana. Također, oba referenduma imala su ukupnu izlaznost ispod 50 posto. (E.S.)

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora