Novosti
HZZO O NOVOSTIMA KOJE ĆE OMOGUĆITI FINANCIJSKU ODRŽIVOST BOLNICA

Bolnice prošlu godinu završile s 1,4 milijarde kuna gubitka
Objavljeno 1. travnja, 2015.

Vezani članci

SKRAĆIVANJE LISTA ČEKANJA

Priznanja najuspješnijim bolnicama

- Bolnice su prošlu godinu završile s realnim gubitkom između 1,2 milijarde i 1,4 milijarde kuna. S obzirom na to da su im ove godine upravo za taj iznos uvećana sredstva, očekuje se da godinu završe bez dugova, ili čak u plusu - rekla je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a. Dodala je kako bi financijskoj održivosti bolnica trebala pridonijeti i mogućnost pretakanja izvršenja iz mjeseca u mjesec, tako da bi se do kraja godine mogli pokriti eventualni manjci rezultatima iz boljih mjeseci.

HZZO planira dugove iz prethodnih razdoblja postupno sanirati racionalizacijom potrošnje lijekova i bolovanja, za koja su prošle godine izdaci već smanjeni za 69 milijuna kuna.

Vodeći računa o listama čekanja i dostupnosti, HZZO od 1. travnja s bolnicama, poliklinikama i domovima zdravlja prvi put dodatno ugovara postupke na koje se posebno dugo čeka, poput mamografije, ultrazvuka srca, magnetske rezonance, ergometrije i holtera. Ugovaranjem posebnog programa palijativna skrb bit će dostupnija stanovnicima Dubrovnika, Vinkovaca, Krapinsko-zagorske, te Požeško-slavonske županije, priopćeno je iz HZZO-a. Preuzimajući brigu za branitelje i članove njihovih obitelji, HZZO je utvrdio dodatna sredstva za liječenje i provedbu preventivnih programa u iznosu od 500.000 kuna mjesečno za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana.

Novost u ugovaranju primarne zdravstvene zaštite od 1. travnja jest da se ugovori s koncesionarima sklapaju na tri godine umjesto na godinu dana. Riječ je o liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima, ginekolozima, dentalnoj medicini, zdravstvenoj njezi u kući i laboratorijima.

- Na taj im se način želi osigurati financijska stabilnost i kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite - rekla je ravnateljica HZZO-a.

Za djecu do sedam godina uvedeno je praćenje dermatitisa, dok je u djelatnosti zdravstvene zaštite žena uveden novi alat namijenjen ranom otkrivanju patologije u trudnoći. Ujedno se u svrhu smanjivanja lista čekanja, te poticanja ranog otkrivanja promjena na dojci, dodatno plaća dijagnostičko-terapijski postupak ultrazvuk dojke. U HZZO-u su cijenu hemodijalize povećali sa 740,63 na 857,61 kunu. Ta usluga, ističu, sada pokriva i visokoprotočnu dijalizu.(D.Pav.)

SMANJENA STOPA BOLOVANJA

Kako je priopćeno iz HZZO-a, izdaci za privremenu nesposobnost za rad u 2014. godini manji su za 69 milijuna kuna ili za 6,93 posto nego prethodne godine. Stopa privremene nesposobnosti za rad, tj. bolovanja, smanjena je na 2,76 posto, a u prethodnoj godini je iznosila 2,85 posto. Broj dana privremene nesposobnosti za rad manji je za 478.930 dana, a broj dnevno bolesnih manji je za 1530 dana. HZZO je lani proveo 4973 kontrole bolovanja pri ugovornim partnerima. U 62 posto kontrola nisu utvrđene nepravilnosti, a izrečeno je 1866 mjera, odnosno 606 opomena, 776 opomena s naplatom štete, 378 opomena s novčanom kaznom, 95 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete, deset opomena pred raskid ugovora, a pokrenut je i jedan postupak za raskid ugovora.

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje