Novosti
USKRSNA PORUKA ĐURE HRANIĆA, ĐAKOVAČKO-OSJEČKOG NADBISKUPA

Trebamo ljude koji se neće boriti samo za sebe i stranačke interese nego za opće dobro
Objavljeno 1. travnja, 2015.
- Strašno je gledati kako nam ta sela ostaju prazna - rekao je mons. Hranić

Vezani članci

KANONSKA VIZITACIJA

Mons. Hranić u Bapskoj i Iloku

Svetkovina Uskrsa proslava je neizmjerne Božje ljubavi prema čovjeku. Liturgija vazmenog trodnevlja otkriva nam Boga koji umire za čovjeka, svoje predragocjeno dijete, kako bi ga oslobodio od robovanja grijehu u koji je upao te mu istovremeno ukazao na nove obzore njegove budućnosti – poručio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki, u svojoj Uskrsnoj poruci.

Preduskrsna konferencija za novinare bila je prigoda i za razgovor o aktualnim temama, pa i onim političkim.

Potrebno nam je obraćenje

- Bojim se da se previše samodostatnosti i egoizma uvuklo u sve nas na svim razinama. Nažalost, često vidimo u političkom životu kako je najvažnije doći na vlast, zauzeti određene pozicije i braniti te pozicije, bilo radi ostvarenja osobnih ili uskih stranačkih probitaka, a poslije čuvati te pozicije. Gledajmo kako se samo prave koalicije – samo da bismo se održali na vlasti. Ima li to smisla i kamo nas to vodi? Stvarno mislim da nam je svima potrebno obraćenje, potrebno nam je odustajanje od sebe, a oni koji žele i spremni su uzeti odgovornost za opće dobro, a trebamo takve ljude, ne smiju gledati na sebe, moraju se odreći sebe. Kroz četiri godine koliko su na vlasti moraju zaboraviti na sebe i svoje interese. Baš nam blagdan Uskrsa pokazuje - kada je čovjek spreman umrijeti sebi, Bog to ne može ne nagraditi i ne naplatiti. Kad se netko trudi dati sve od sebe, kada ne gleda na stranačke interese, prepoznat će to građani - kazao je nadbiskup Hranić.

Na novinarsku konstataciju kako je siromaštvo sve prisutnije, te kako je sve više onih koji kopaju po kontejnerima, nadbiskup je kazao:

- S jedne strane ne mogu drugačije, nego kao biskup poručiti vjernicima da nam Uskrsno otajstvo pokazuje da nam u svim tim poteškoćama vjera daje hrabrosti i snage za suočavanje sa svim tim poteškoćama, pa ako treba da sam spreman i kopati u kanti za smeće, vjera mi daje snage i za to. Ali, vjera mi daje snage da gledam oko sebe i da uvijek palim svjetlo dobrote u onoj mjeri u kojoj mogu ne gledajući na sebe, nego na da svako u malom djelokrugu počne činiti ono što može - kazao je nadbiskup Hranić, osvrnuvši se i na egzodus mladih iz Hrvatske.

Tko će ostati?

- Meni je jako žao i ne možemo osuđivati tolike mlade ljude i obitelji koje nam odlaze. S druge strane moramo priznati da među tim obiteljima koje odlaze ima i onih koje imaju radno mjesto. Nije ono idealno i nisu to ne znam kakva primanja, ali teško spajaju kraj s krajem. Odlaze u inozemstvo zato što će ondje imati veću plaću. Nakon određenoga vremena primijetit će oni da je i tamo kruh sa sedam kora i da ni tamo nije idealno. Standard i troškovi života daleko su veći. Pitam se, ako idemo gledati samo sebe i odlazimo van, tko će ostati ovdje? Bio sam u kanonskim vizitacijama od Vukovara prema Iloku. Strašno je gledati kako nam ta sela ostaju prazna. To je i politički osjetljivo, to je rub države. Mislim da svi moramo imati odgovornost, od malog jednostavnog čovjeka do lokalnih političara, ali i do vlasti na državnoj razini. Vlast mora pokazati osjetljivost za taj kraj koji je toliko pretrpio u ratu i koji se najkasnije počeo obnavljati. Često se tako neozbiljno prepucavamo, igramo političke igre i to se onda odražava u Vukovaru. Što je drugo ćirilica nego upravo to! Razumijem kad stvarno netko nema posao, kad ga ne može naći, mora otići. Međutim, žao mi je kad netko odlazi jer ovdje nije spreman prihvatiti posao koji mu se nudi - konstatirao je nadbiskup Hranić. U zajedništvu s mons. Marinom Srakićem, svima je zaželio radostan i blagoslovljen Uskrs.

Maja MUŠKIĆ
ČESTITKA I NOVINARIMA

Nadbiskup Hranić zaželio je sretan Uskrs i okupljenim novinarima, prokomentiravši njihov rad. “Vaš poslanje je zadaća nošenja i buđenja nade, isticanje dobrote u ovome svijetu. Ne zatamnjujmo obzore, nego ih otvarajmo. Vi ste dragocjeni jer pružate informacije, čovjek je upoznat s onim što se događa. Uglavnom ste objektivni, ne dajte se! Ne nasjedajte, ne raspirujte. Jasno je da vlasničke strukture pritišću, vrše utjecaj, ali imajte snage, trudite se biti objektivniji”, kazao je nadbiskup Hranić.

PAPA FRANJO U SARAJEVU

Nadbiskup Hranić osvrnuo se i na skorašnji posjet pape Franje BiH. “Papa Franjo uvijek nas iznova ugodno iznenađuje. Vidite kako bira destinacije kamo ide. Ako je igdje potencijalni novi izvor nemira, ovdje je u Europi i gdje nisu nađena prikladna politička rješenja kojima će biti zadovoljni narodi koji živi na tom području, onda je to, nažalost, u BIH. U tom smislu Papa je prepoznao sve poteškoće s kojima se suočava ta zemlja i to ne samo katolici”, kazao je nadbiskup Hranić, te najavio kako će ubrzo poslati okružnicu svećenicima vezanu uz odlazak vjernika u Sarajevo.

Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura