Osijek
MUZEJ SLAVONIJE PRIREDIO PROGRAM ZA ŠKOLARCE

Praznike provode igrajući rimske društvene igre
Objavljeno 1. travnja, 2015.
Djeca su se upoznala i s igrom tali, koja se igrala kralješcima uginulih životinja

Već tradicionalno Muzej Slavonije u vrijeme školskih praznika priređuje edukativne radionice za djecu školske dobi.

Tako je i ovaj tjedan, u vrijeme proljetnih školskih praznika, kada djeca mogu ugodno provesti slobodno vrijeme uz zanimljiv program.

Voditelj programa je Denis Detling, muzejski pedagog, koji svaki put smišlja nešto novo, djeci zanimljivo. Ovaj put odlučio se za tri teme. Prvi dan, u ponedjeljak, bio je u znaku prapovijesti, jučer su djeca igrala rimske društvene igre, a danas, 1. travnja, na programu je šaranje jaja voskom.

- Na prvoj edukativnoj radionici upoznao sam djecu s postavom prapovijesti, a zatim smo slagali puzzle i izrađivali nakit inspiriran tim drevnim razdobljem naše povijesti. Danas sam djeci priredio niz društvenih igara popularnih u vrijeme starih Rimljana. To su rimski šah, calculi, mlin, tali, igre kockama i brojne druge igre - kaže Detling.

Dodaje da je Rimljanima najomiljenija igra bio šah. Igrao se u različitim varijantama, a osnovni je smisao bio simulirati bojno polje. “Figure su kralj i vojnici, a krajnji je cilj bio zarobiti kralja, odnosno onemogućiti ga da se kreće”, objašnjava naš sugovornik.

Djeca su se upoznala i s igrom tali, koja se igrala kralješcima uginulih životinja. Umjesto kostima, jučer su se osječki mališani igrali drvenim kockama koje imaju četiri stranice s brojevima.

Ipak, najzabavnija igra našim malim sugrađanima bio je mlin. Jednoglasno su to istaknuli sedmogodišnji Lukas, djevojčica Maja, i još tri dječaka: Lukas, Dominik i Danijel, koje smo zatekli u Muzeju Slavonije u žaru igre. “Zabavno je i zanimljivo”, rekao nam je Lukas. Djeca su dodala da im se sviđa ova igra te da će ju igrati i kod kuće.

Vesna LATINOVIĆ

Kod starih Rimljana najpopularnije igre bile su rimski šah, calculi, mlin, tali, igre kockama...

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike