Osijek
DAN POSLIJE EKSPLOZIJE U KIŠPATIĆEVOJ

Ponudić: Spavat ću u stražnjem
dijelu kuće, a sestri ću namjestiti
ležaj u očevoj radionici
Objavljeno 1. travnja, 2015.
Prvom je susjedu Živku Kolariću popucao zid kuće, a krov mu se podigao

Dan nakon eksplozije plina u Kišpatićevoj ulici koja se, podsjetimo, dogodila u ponedjeljak poslijepodne i pri kojoj je opekline zadobila 58-godišnja Blanka Ponudić, dok je njezin dvije godine stariji brat Edo lakše ozlijeđen, mjesto pred kućnim brojem 70 osigurava policija.

Svoj dom, točnije ono što je od njega ostalo, došao je jučer pogledati i Edo Ponudić koji se u trenutku eksplozije, najvjerojatnije plina, nalazio u stražnjem dijelu kuće.

- Kad je to “grunulo”, krenuo sam iz kuhinje i od cigala umalo nisam mogao izići. Sestra je zapomagala i izišla kroz prozor, a dio kuće u kojem je živjela potpuno je uništen. U mojem je dijelu kuće malo stradala kuhinja, ali soba je u dobrom stanju. Protekle sam noći spavao u Domu sv. Vinka, ali noćas ću spavati u svojoj kući - odlučan je Ponudić kojem je i policija naglasila kako ulazi u kuću na vlastitu odgovornost. Štoviše, Ponudić namjerava namjestiti i ležaj u očevoj bravarskoj radionici u stražnjem dijelu kuće, gdje će, nada se, po izlasku iz bolnice boraviti njegova sestra Blanka.

- Susjeda mi je dala odjeće za sestru pa joj nosim u bolnicu. Navodno je dobila opekline drugog stupnja, tako su mi rekli preko telefona, a sad su posjeti pa idem k njoj. Moram vidjeti kako je. Ja sam uglavnom dobro. Da me nije cigla pogodila u sljepoočnicu, prošao bih neozlijeđen - ispričao je Ponudić kojeg smo zatekli kod susjeda Živka Kolarića kojemu je, pak, zbog eksplozije popucao zid kuće, crijep se podigao u širini od oko 30 četvornih metara. Unatoč tome što je, kaže, bio u Domovinskom ratu pet godina, potpuno se odviknuo od takvih situacija. Kad je izišao u dvorište, imao je što vidjeti.

- Bubnulo je i skočio sam! Izišao sam i vidio kako je popucala kuća, sve je otišlo k vragu! Odšteti se, naravno, ne nadam - kratko je prokomentirao prvi susjed Kolarić.

Inače, od detonacije lakše su stradale i druge kuće u neposrednoj blizini pa su tako susjedu u dvorišnom stanu popucali prozori.

Marija MIHELIĆ
PRETPOSTAVLJA SE DA JE UZROK PLIN

Mjesto eksplozije i jučer je posjetio Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, rekavši da se još uvijek sa sigurnošću ne može utvrditi točan uzrok eksplozije, no po znakovima detonacije pretpostavljaju da se radi o plinu.

- Moguće je da je eksplodiralo neko trošilo. Mi smo odmah po dojavi u 17.52 sata koju smo dobili iz Centra 112 navalnim i dvama tehničkim vozilima otišli na mjesto događaja. Obavili smo pregled objekta, kao i susjedstva s lijeve i desne strane, te provjerili postojanje opasnosti i moguće daljnje eksplozije - rekao je Banjan.

Gradonačelnik na mjestu događaja ponudio pomoć

Nedugo nakon eksplozije u nedjelju, pred Kišpatićevu 70 došao je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je odmah ponudio pomoć.

- Ako im bude bio potreban privremeni smještaj, mi ćemo im ga ponuditi. Za prvu ruku ponudili smo i pomoć oko krova, točnije prekrivanje najlonom, a dakako, sve drugo što bude bilo potrebno, priskočit ćemo u pomoć. Do danas (utorak, nap. a.) nismo još stupili u kontakt s obitelji, jer je po dolasku u ponedjeljak gospodin Ponudić bio u policiji, a njegova je sestra odvezena u bolnicu. Čim stupimo u kontakt, znat ćemo više - rekao je jučer Vrkić, čije su službe u gradskoj upravi organizirale Ponudićev smještaj u Domu sv. Vinka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike