Ekonomija
RWA RAIFFEISEN AGRO

Predstavili eko waxy kukuruz za ciljanu skupinu poljoprivrednika
Objavljeno 1. travnja, 2015.
Na ovoj lokaciji u planu je i izgradnja sušara i silosa, izjavio je Janečić

Uoči sjetve kukuruza RWA Raiffeisen Agro d.o.o. organizirala je prezentaciju proizvodnje i otkupa eko waxy kukuruza za ciljanu grupu poljoprivrednih proizvođača iz cijele Slavonije.

Prezentacija je održana na novoj lokaciji RWA Raiffeisen Agro d.o.o. u Osijeku, u nekadašnjim proizvodnim pogonima Pioneera što predstavlja najnoviju akviziciju ove firme, rekao je Zlatko Janečić, direktor RWA, i dodao kako ovom akvizicijom pored skladišnog prostora imaju i postrojenje za doradu sjemena kukuruza.

Naime, kako je pojasnio Janečić, dugoročnim planom razvoja želi se uz već postojeću proizvodnju sjemenske pšenice u Hrvatskoj organizirati i sjemenska proizvodnja RWA hibrida kukuruza te ova akvizicija omogućuje da domaća proizvodnja sjemena zamjeni dosadašnji uvoz.

Na ovoj lokaciji u planu je i izgradnja sušara i silosa kako bi se ugovorena proizvodnja mogla i predavati, rekao je Janečić.

Zlatko Janečić je naglasio kako u RWA žele stvoriti koncept koji će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti sigurnu nabavu i otkup ekoproizvoda te su stoga i organizirali prezentaciju austrijske firme Agrana koja je zainteresirana, između ostalog, i za organiziranje te otkup eko i eko waxy kukuruza.

Uroš Nikolić predstavio je tvornicu škroba Aschach osnovanu još 1936. godine a koja danas dnevno prerađuje 1.150 tona kukuruza dnevno što je 400.000 tona godišnje od čega više od 32 % čini specijalni kukuruz kao što je ekološki i/ili waxy. Nikolić je napomenuo kako ova tvornica ustvari proizvodi poluproizvod koji se kasnije koristi u prehrambenoj industriji a namijenjen je tržištima Sjeverne Amerike koje je najveće tržište ekoloških proizvoda, zatim naglo rastućem azijskom tržištu i već postojećem europskom. Zbog sve veće potražnje za ekološkim proizvodima, Austrija sa svojih 25 % od ukupnih poljoprivrednih površina koje se nalaze pod ekološkom proizvodnjom ne može zadovoljiti potražnju te se usmjerila na organiziranje proizvodnje u drugim državama, članicama EU.

Naime, politika tvrtke je da kupuju sirovinu samo s područja EU te je zato i tolika zainteresiranost za organiziranjem proizvodnje eko i ekowaxy kukuruza u Hrvatskoj budući da, bez obzira na nižu cijenu ne žele kupovati kukuruz iz, primjerice, Ukrajne ili Srbije. Naime, prinos eko waxy hibrida kukuruza je do 5 % niži ali je zato otkupna cijena i viša od 10 % od konvencionalnih hibrida. Nikolić je govorio o uvjetima kojih se treba pridržavati u proizvodnji a Vedrana Jukić je ispred Austrija Bio-Garantie nadzorne kuće predstavila norme koje traže od proizvoda.

Roberta SORIĆ
Kreditiraju proizvodnju

Nakon prezentacije RWA hibirida kukuruza, Zlatko Janečić je poručio kako oni kreditiraju proizvodnju i osiguravaju sve potrebno za proizvodnju od sjemena do otkupa bez obzira je li riječ o ekološkoj ili konvencionalnoj proizvodnji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike