Regija
BURNA RASPRAVA NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA FERIČANACA

Vladajuća koalicija odbila smanjiti prirez pet posto
Objavljeno 31. ožujka, 2015.

FERIČANCI - Vijećnici vladajuće koalicije HDSSB-HNS koju podržavaju i dva nezavisna vijećnika u Općinskom vijeću, odbili su smanjiti prirez porezu na dohodak u Feričancima sa 10 na 5 posto. Prijedlog je uputio vijećnik HDZ-a Marin Benić, koji je u obrazloženju naveo kako ''svrha prireza treba biti strogo namjenska, a ne kao u našem slučaju za plaće te da je prevelik postotak od 10 posto i ako je moguće da se ukine''. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivan Matulić upozorio je kako prijedlog zakonsko-pravno nije valjan i zatražio da se Benić izjasni je li za smanjenje ili ukidanje prireza, nakon čega je ovaj potonji predložio smanjenje za 5 posto. Od 10 nazočnih vijećnika, za prijedlog su glasovala samo 3, Marin Benić (HDZ), Petar Matković (HSS) i Tomislav Gregurić (HSU).

Glasovanju je prethodila burna rasprava, ispunjena neprimjerenim riječima. HDZ-ov vijećnik Marin Benić poručio je načelniku Antunu Glavašu (HDSSB) da ne obmanjuje vijećnike.

- Vijećnici su prevareni jer je načelnik postavio za načelo da mi ne možemo konkurirati natječajima za dodjelu državnih sredstava ako nemamo prirez. To je čista laž. Rekao je da će novci biti strogo namjenski za infrastrukturu i unaprjeđenje gospodarskog razvoja, a to se ništa ne vidi, rekao je Benić na sjednici. Time je reagirao na raniju Glavaševu tvrdnju o razlozima uvođenja i trošenju novca od prireza.

- Uvijek pokušavam reći ljudima da ne koriste riječ laž, jer ima primjerenijih. Međutim, Benić izgleda da nije dobro oprao uši kada sam zadnji put govorio o prirezu. Uvijek se postavlja pitanje kada se traži novac od nekoga, jeste li vi iskoristili sve mogućnosti koje vam je dao zakonodavac da prihodujete. A jedna od tih mogućnosti je i prirez - rekao je Glavaš.

- Dobro sam čuo, a imam i članak o prirezu koji je bio u novinama, tako da je to istina, uzvratio mu je Benić. Upitao je načelnika na što je potrošeno milijun kuna prikupljenih na ime prireza u proteklih pet godina, a to je zanimalo i Tomislava Gregurića.

- Između 200.000 i 300.000 kuna svake godine participiramo u izgradnji kanalizacije, pribavili smo određene građevinske dozvole, legalizirali objekte..., odgovorio je Glavaš.

Prepirku je prekinuo nezavisni predsjednik Vijeća Marko Knežević. Nešto kasnije je međutim Benić predsjednika Kneževića i vijećnike zbunio zahtjevom za izvješćem o pokretninama i nekretninama koje stekao načelnik Glavaš za korist Općine.- Kakve pokretnine. Uopće ne razumijem. Gospodine Benić, pisanim putem svoj prijedlog u ispravnom obliku dostavite za slijedeću sjednicu Općinskog vijeća prijedlog, uvrstit ću ga na dnevni red i raspravljat ćemo, poručio mu je Knežević.S.Fridl

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike