Regija
GRADSKO VIJEĆE ODBILO IZVJEŠĆE O POSLOVANJU VUKOVARSKE KNJIŽNICE

Slijedi smjena Vlatke Surma Szabo?
Objavljeno 1. travnja, 2015.

VUKOVAR – Hoće li ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar biti smijenjena prije isteka mandata zasad je nepoznato, no činjenica je da Vlatki Surma Szabo izvješće o radu u GKV-u nije “prošlo”. I dok vladajući govore o njezinim “propustima u radu”, iz redova oporbe čulo se kako je riječ o nastavku trenda smjena otkako je HDZ na vlasti. Dva sata trajala je žučna rasprava da bi na kraju uslijedilo neusvajanje izvješće o radu i financijskog izvješća vukovarske knjižnice. Sjednicu su zbog toga napustili članovi koalicije SDP-HNS.

– Razlozi za neusvajanje izvješća mogu biti dvojaki, neupućenost vijećnika ili politička odluka. Vjerujem da se radi o političkoj odluci, jer sve upućuje na to. Ne želim sudjelovati u tome niti dati ostavku - komentirala je Surma Szabo, a navela je i kako je neovisna revizorska kuća dala uvjetno mišljenje o financijskom izvješću. Kao ravnateljica ne smatra se odgovornom za nestanak 35.000 kuna koje je otuđila bivša djelatnica knjižnice.

– Internom kontrolom utvrdili smo nestanak tog novca, a osoba koja je radila kao tajnica, računovođa i blagajnik to je i priznala. Uručen joj je izvanredni otkaz, a slučaj je prijavljen policiji i slijedi sudski proces - pojasnila je ravnateljica. Međutim, vijećnici HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a ravnateljicu su prozvali za „neprovođenje zakona“.

– Financijsko izvješće nije u redu, nema odluke o blagajničkom maksimumu, nije rađen ni popis imovine tako da se ne zna pravo stanje imovine i financijskih sredstava. Za takve stvari zakon predviđa visoke kazne, rekla je na sjednici HDSSB-ovka Slavica Jelinić. Gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) ustvrdio je da izvješće ne može biti prihvaćeno zbog niza nepravilnosti.

- Ne radi se o političkoj smjeni, nego o odluci donijetoj zbog uočenih propusta. Ravnateljica mora shvatiti odgovornost za neuredno financijsko poslovanje, zamjerke revizije, činjenice da tri godine nije obavila inventuru imovine i financijskih sredstava, rekao je predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić (HKS). S druge strane, u SDP-u drže kako je na djelu još jedna politička smjena.

– To je nastavak trenda smjena otkako je HDZ na vlasti, kazao je SDP-ov Goran Bošnjak, dodajući da je Surma Szabo nestranačka osoba s dva završena fakulteta, kao i da je već poznato i ime osobe koja bi je trebala naslijediti, ali problem je što još nije diplomirala. Objašnjeno je kako se u gradskoj vijećnici usvaja ili ne izvješće o radu, dok odluku hoće li biti smjene donosi Upravno vijeće GKVu.S.Butigan

DO SADA TRI SMJENE

Nova gradska vlast do sada je smijenila čelne ljude u tri gradske tvrtke – u „Komunalcu“, u „Tehnostanu“ i na Hrvatskom radiju Vukovar. Inače, na istoj sjednici gradski vijećnici usvojili su izvješća o radu i financijska izvješća za 2014. godinu druge dvije ustanove – Gradskog muzeja Vukovar i Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike