Novosti
PRIHVAĆEN ZAHTJEV ODVJETNIKA

Zbog zdravstvenih razloga obustava
istražnog zatvora - Glavaš na slobodi!
Objavljeno 31. ožujka, 2015.

Prihvaćen je zahtjev Glavaševih odvjetnika za obustavom istražnog zatvora Branimiru Glavašu zbog zdravstvenih razloga, te je naloženo da ga se odmah pusti na slobodu - objavljeno je oko 12:45 sati na Facebook stranici Branimira Glavaša.

U podnesku je, valja podsjetiti, istaknuto da je pravo na život, kao temeljno ljudsko pravo, regulirano hrvatskim Ustavom, ali i konvencijskim pravom te da je ono iznad ovih svih drugih zapreka, odnosno ograničenja njegova prava na slobodu, zbog čega bi istražni zatvor trebalo ukinuti.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja u nedjelju poslijepodne prevezen je u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici. Zdravstveno stanje mu je, upozoravali su njegovi prijatelji, alarmantno, a situaciju je otežavala činjenica da je on u zatvorskoj bolnici i dalje odbijao primiti bilo kakvu terapiju - lijekove i infuziju. Pristao je samo na osnovne preglede te na uzimanje uzoraka za analizu zdravstvenog stanja. Glavašev sin Filip tada nam je otkrio kako je uspio telefonski dobiti osnovne informacije o zdravstvenom stanju svoga oca; liječnici su mu rekli da su Branimiru Glavašu kalij i šećer ispod minimuma, otkucaji srca čak 120 u minuti, a povišen mu je i tlak. Od početka štrajka glađu izgubio je 20 kilograma.

Kako je rekla njegova odvjetnica, Višnja Drenški Lasan, Vijeće je uvažilo argumentaciju obrane da je veza između presude Vrhovnog suda i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je jedva vidljiva te je prihvatilo novi argument obrane, da je Glavaš 18. 3. 2015. još bio na izdržavanju kazne u BiH, u međuvremenu bi bio pušten na uvjetni otpust.

Na ovu odluku Izvanraspravnog vijeća tužiteljstvo ima pravo žalbe, a o žalbi će ponovno odlučivati Vrhovni sud.

(R.I.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike