Crna kronika
HRVATSKI I ŠVICARSKI PROMETNI REPRESIVNI SUSTAV NEUSPOREDIVI PO VISINI KAZNI

Prometne manijake
kazna treba - boljeti!
Objavljeno 31. ožujka, 2015.

Zbog prebrze vožnje, gotovo 250 kilometara na sat, državljanin Srbije platio je dvije i pol tisuće kuna kazne. Posada policijskog presretača zaustavila ga je u automobilu švicarskih registracija kod Slobodnice.

Kako stoji u policijskom priopćenju, posada presretača uočila je automobil koji je sjevernim trakom autoceste A3, u smjeru Zagreba, jurio debelo iznad 200 kilometara na sat. Posada se dala u potjeru i ubrzo ga sustigla, zaobišla te vozaču svjetlosnim signalima zapovjedila da je prati do najbližeg odmorišta. Vozač, u dobi od 32 godine, suočio se s podatkom da je vozio 247 kilometara na sat, odnosno do blokade motora. Osim novčane kazne vozač je dobio i zabranu korištenja inozemne vozačke dozvole na području Hrvatske u trajanju od jednog mjeseca. Nakon toga se uputio prema Zagrebu i krajnjem cilju putovanja - Švicarskoj. A da bi došao do nje, mora proći i Sloveniju te sjeverni dio Italije.

Vozač se vjerojatno malo “opustio” na poput piste ravnom dijelu autoceste A3 uz Savu. Očigledno je znao za visinu kazne, jer je bez razmišljanja posegnuo za novčanikom i na licu mjesta platio kaznu. No, budite sigurni, tu brzinu neće razviti u Švicarskoj. Razlog je jednostavan, tamošnje su kazne za prebrzu vožnju drakonske u odnosu prema hrvatskim prometnim propisima. Da je tako brzo vozio u Švicarskoj i da su ga zaustavili policajci, vjerojatno bi ostao bez automobila, koji bi završio na javnoj dražbi! I da, dobio bi uvjetnu kaznu zatvora od najmanje godinu dana.

– Prometne manijake kazna treba boljeti - riječi su glasnogovornika švicarskog Saveznog ureda za ceste, koje su prenijeli svi važniji švicarski mediji. Od 1. siječnja 2013. na snazi je zakon koji predviđa kaznu od jedne do četiri godine zatvora za cestovne divljake. A kako to izgleda u švicarskoj praksi? Prošle je godine Nijemac na autocesti u Švicarskoj vozio 218 km/h. Osim što je platio paprenu kaznu, policija je njegov Mercedes dala na - javnu dražbu! Drugi je pak vozač platio milijun eura kazne. Pri takvim prekršajima policija ima pravo uvida u financijske prihode vozača, pa se u skladu s tim izriče kazna. Inače, do sada je na dražbama u Švicarskoj prodano više od 150 vozila prebrzih vozača. Rezultat? U Švicarskoj se sporije vozi i broj nesreća je u drastičnom padu.

A koliko je ono platio vozač koji je kod Slobodnice vozio 247 kilometara na sat? Dvije i pol tisuće kuna...

Milan BUGARIĆ
Jurio po Đurđancima

Đakovački su policajci u nedjelju oko 8.30 zaustavili 53-godišnjaka koji je sjedio za upravljačem Honde. Presretač ga je zaustavio u Glavnoj ulici u Đurđancima, kod Đakova. Uređaj je pokazao da je vozio 123 kilometra na sat, a brzina je na tom dijelu ulice ograničena na 50 kilometara na sat. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od pet do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Najčitanije iz rubrike