Novosti
VRHOVNI SUD ODLUČIO

Glavaš ostaje u zatvoru, njegovi odvjetnici pišu novu ustavnu tužbu
Objavljeno 30. ožujka, 2015.

Vezani članci

POSLJEDICE DUGOTRAJNOG ŠTRAJKA GLAĐU

Branimir Glavaš u jako lošem stanju hitno prebačen u bolnicu

- Odlučujući u skladu s naputkom Ustavnog suda, Vrhovni je sud zaključio da Branimir Glavaš ostaje u istražnom zatvoru, koji ne smije trajati duže od 5. svibnja 2016. - izjavio je u ponedjeljak poslijepodne Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Vrhovni sud je, naime, ponovno odredio istražni zatvor Glavašu i tu odluku danas dostavio zagrebačkom Županijskom sudu.

Ustavni sud je prošlog tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda prema kojoj je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja. Treba podsjetiti i da je Ustavni sud, rješavajući žalbe Glavaševih odvjetnika, istaknuo kako će pratiti odlučivanje Vrhovnog suda i po potrebi ponovno reagirati, ako ne bude zadovoljan postupanjem prema njihovu naputku.

- Slijedi nova ustavna tužba. Ustavni sud u svojoj je odluci napisao kako će oni nastaviti pratiti ustavnost tog postupka, odnosno poštovanje onoga što je u njihovoj odluci navedeno. Uputili smo i zahtjev Vrhovnom sudu da se zbog zdravstvenih razloga Glavašu ukine pritvor. A evidentno je da se ovime produžila zdravstvena agonija Branimira Glavaša. Hoće li on dočekati novo rješenje i novu odluku Ustavnog suda, moram reći da sumnjam u to. Ali to svi znaju, pa i oni koji odlučuju, da je u teškom stanju prebačen u bolnicu. Nakon 26 dana štrajka glađu i mlade i vrlo zdrave, snažne i otporne osobe mogu umrijeti - rekao nam je Dražen Matijević, odvjetnik Branimira Glavaša, koji u vrijeme našeg razgovora još nije dobio tu odluku Vrhovnog suda te nije mogao komentirati njezine detalje. Krešimir Devčić je novinarima izjavio kako će o zahtjevu Glavaševih odvjetnika za oslobađanje zbog zdravstvenih razloga sud odlučivati u utorak u podne.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja u nedjelju poslijepodne prevezen je u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici. Zdravstveno stanje mu je alarmantno, a situaciju otežava činjenica što on u zatvorskoj bolnici i dalje odbija primiti bilo kakvu terapiju - lijekove i infuziju. Pristao je samo na osnovne preglede te na uzimanje uzoraka za analizu zdravstvenog stanja.I.Bošnjak

Unatoč zdravstvenim problemima odbio je hranu, lijekove i infuziju, a izgubio je 20 kilograma

ZATRAŽEN IZVANREDNI POSJET

Kako nam je rekao Glavašev sin Filip, koji je telefonski uspio dobiti osnovne informacije o zdravstvenom stanju svoga oca, liječnici su mu rekli da su Branimiru Glavašu kalij i šećer ispod minimuma, otkucaji srca čak 120 u minuti, a povišen mu je i tlak. Od početka štrajka glađu izgubio je 20 kilograma. Kako su posjeti u bolnici dopušteni samo subotom i nedjeljom, Glavaševi odvjetnici i sin poslali su zamolbu da se odobri izvanredni posjet, u utorak ili srijedu. Posljednji put su ga posjetili u četvrtak, u Remetincu.

DRAGAN VULIN

predsjednik HDSSB-a

Nekome je stalo da Glavaš izgubi život

- Šokirani smo i zatečeni ovakvom odlukom Vrhovnog suda, koji očito nije ispoštovao preporuke Ustavnog su da. Nažalost, to nam ukazuje jedino na činjenicu da je nekome stalo da Branimir Glavaš izgubi život u zatvoru - rekao nam je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, također izrazivši veliku bojazan za Glavaševo zdravlje i dodavši da za širi komentar mora najprije vidjeti tekst odluke.

Možda ste propustili...