Regija
VRHOVNI SUD SMANJIO KAZNU

Dobošu umjesto osam, tri mjeseca
zatvora uz dvogodišnji rok kušnje
Objavljeno 30. ožujka, 2015.

BELI MANASTIR - Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, komentirao je jučer na konferenciji za novinare pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, vezanu uz ''slučaj Kalivoda''. Vrhovni sud je, nakon njegove žalbe, ublažio presudu osječkog Županijskog suda, koji je, zbog krivotvorenja službene isprave i zloporabe položaja, u travnju ove prošle godine Doboša osudio na osam mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine. Vrhovni sud ''odrezao'' mu je znatno kraću - tromjesečnu kaznu zatvora, uz dvogodišnji rok kušnje, odbacivši kazneno djelo krivotvorenja službene isprave.

Podsjetimo, 2011. godine na vidjelo je izašlo kako je Doboš vlasniku obrta Kalivoda iz Bistrinaca potpisao dokument kojim jamči da je na području Belog Manastira obavljao radove na postavljanju i održavanju vertikalne signalizacije na gradskim prometnicama, što ovaj nije radio. Potvrda je izdana u svrhu dokaza o njegovoj sposobnosti kao ponuditelja za javni natječaj koji je u to vrijeme rapisao Grad Belišće. Doboš je, odgovarajući na optužbe oporbenih vijećnika, istaknuo kako ga je za potpis zamolio tadašnji gradonačelnik Belišća Zvonko Borić, što je ovaj demantirao, istaknuvši kako potiče rad domaćih poduzetnika i njihov angažman u drugim sredinama, ali ne na ovakav način.

- Još sam u travnju prošle godine naglašavao kako je presuda Županijskog suda drakonska, što se pokazalo točnim. Zadovoljan sam presudom Vrhovnog suda, premda moj odvjetnički tim razmatra žalbu Ustavnom sudu, pa čak i međunarodnom sudu u Strasbouru. No, ja ne smatram da su mi narušena prava, pa ću presudu Vrhovnog suda najvjerojatnije prihvatiti kao konačnu - rekao je jučer Doboš, naglasivši kako o ostavci ne razmišlja iz nekoliko razloga. Jedan je nova gradonačelnička kandidatura njegovog dubrovačkog kolege Vlahušića, koji je počinio znatno teže kazneno djelo, ali je unatoč tome dobio najviše glasova svojih sugrađana, dok je kao drugi razlog naveo brojne gradske projekte za koje se otvorila mogućnost nakon što je Belom Manastiru pripalo 24 milijuna eura oz EU fondova. Isto tako, podvukao je, u tijeku je nekoliko velikih projekata, kroz koje se gradu konačano pružaju lijepe mogućnosti.I.Getto

PORUKA OPORBI: PRESTANITE

Oporbi je poručio da se prestane baviti istraživanjem ''tko je kome ustupio komadić zemljišta'', već da mu budu partneri u daljnjoj borbi za boljitak jedinog baranjskog grada. Dodao je i kako bi trebalo istražiti gdje je toliko spominjan ugovor o financiranju obnove središnjeg gradskog trga. ''Više je nego očito da ugovora nema, što znači da se u obnovu trga krenulo bez osiguranih sredstava'', rekao je Doboš.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike