Regija
LJUBICA ČOLAKOVAC, PREDSJEDNICA ZAJEDNICE PODUZETNIKA

Mladima treba omogućiti da
se bave poduzetništvom, a ne
da budu tuđe sluge u inozemstvu
Objavljeno 31. ožujka, 2015.

ŽUPANJA - U Vinkovcima je osnovana Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Za predsjednicu je izabrana poduzetnica iz Županje Ljubica Čolakovac.

Kako ocjenjujete trenutačnu gospodarsku situaciju?

- Gospodarska situacija u županiji je katastrofalna, i mišljenja smo da se prema nama država odnosi maćehinski. Sve investicije i pokušaj da se nešto pokrene, već je u startu osuđeno na propast zahvaljujući prezahtjevnoj birokraciji koja stopira projekte. Glavne gospodarske grane uništene su nametima i nerazumjevanju poduzetništva od strane državnog aparata. Ne postoji strategija razvoja na razini države u kojoj bismo imali definirane smjernice razvoja po županijama. A prema tim raznolikostima trebali bi se prilagođavati i zakoni, pogodnosti i uvjeti kreditiranja.

Na osnivačkoj skupštini ste na suradnju pozvali sve poduzetnike i obrtnike, bez obzira na stranačku pripadnost.

Vrijeme je da se svi uključimo i zajednički djelujemo iskustvom i znanjem, savjetima i traženjima da se mijenjaju zakoni i prilagođavaju stanju na terenu. Da se ne događaju kontradiktornosti gdje pravilnici pobijaju zakone, jedan te isti zakon tumači različito ovisno o kojemu je ministarstvu riječ, da nam mladi čovjek krene u poduzetničke vode, privređujući za sebe i svoju obitelj, a ne da nam čitave obitelji bježe trbuhom za kruhom biti tuđe sluge. Garantiram da sve navedeno možemo ostvariti i vratiti samo na jedan način, a to je da se svi umrežimo i ojačamo malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo kao stup našeg društva koji će uz pomoć države iskoristiti sve potencijale i resurse koje nam pruža naša Hrvatska.

Je li teško danas u Hrvatskoj biti žena poduzetnica?

Klima u gospodarstvu danas je takva da je teško svima, bez obzira na to tko vodi tvrtku. Ženama je teže jer su ipak one više odgovorne za funkcioniranje obitelji, ali tu postoji opet ono zajedništvo koje potenciram i u gospodarstvu, jer je uz pomoć ostalih članova obitelji mnogo lakše baviti se karijerom i poslovnim aktivnostima. U svim tim negativnim procesima za gospodarstvo, čovjek gubi snagu, volju i entuzijazam i vjerujem da se slika muških kolega u odnosu prema nama ženama iz dana u dan mijenja, naravno, malim koracima, ali u pozitivnom kontekstu. Vjerujem da je i moj agažman u poduzetništvu od 1994. godine jedan je od razloga što su mi kolege s povjerenjem ukazali ovu odgovornu funkciju.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana